72 óra kompromisszumok nélkül beszámoló - beszámoló

2010. 10. 16. |

 

Magyarországon harmadszor került megrendezésre a 72 óra kompromisszum nélkül címet viselő országos ökumenikus akció, melyben önkéntesek 5-25 fős csapatokban (katolikusok, reformátusok, evangélikusok és felekezethez nem tartozók) október 15-e és 17-e között, 3 nap során végeztek közhasznú feladatokat. Idén 250 regisztrált projekt volt, melyben közel 5000 önkéntes vett részt.

 

segítők derűs csoportja

 

Fejér megyében több mint 150 fiatal csatlakozott a segíteni szándékozók közé. Székesfehérváron kívül Dunaújváros, Perkáta, Dinnyés, Csákvár  kapcsolódott be a megmozdulásba, s így közel 20 projekt valósulhatott meg.

Többek között pénteken a Székom Zrt. megbízásából a virágórát és környékét tisztítottuk meg, valamint evangélikus gyülekezeti ház gyakran "szemetesnek" nézett szellőzőjét.

Megkezdődött egy kerekes székes néni lakószobájának kipakolása is. Szombaton és vasárnap következhetett ugyanitt a repedések kijavítása, a falak színesre festése, melyhez a festéket a Pinke Bt-től kaptuk felajánlásként. Nagyon jó volt látni, mennyire örült a néni a változásnak, így napjait sokkal jobb körülmények között töltheti majd.

Székesfehérváron Gurulunk Fehérvár címen kerekes székesekkel volt városnézés, és segítettünk nekik bejutni olyan múzeumokba, ahol eddig még nem járhattak.

A Vasvári Pál általános iskola udvarát raktuk rendbe, kifestettünk egy tantermet a Hétvezér Általános Iskolában. Csákváron a Mevisz Bárka mozgássérültekkel tölthettek el fiatalok egy hétvégét. Dinnyésen a templomkert felvirágoztatásán, és a parkoló rendbetételén tevékenykedtek.

Fejér megyéből 4-en csatlakoztak a devecseri különítményhez is, ahonnan megrázó élményekkel tértek haza. Beszélgettek ott élőkkel, segítettek iszapot lapátolni.

A cserkészek a cserkészotthont újították, Perkátán a temetőt tették szebbé, Bicskén Stift János koordinátor közreműködésével valósult meg egy projekt, valamint az Alcsúti Arborétumban is tevékenykedett egy szorgos csoport.

Külön érdekesség, hogy érkezett a három napra egy 4 fős osztrák csoport is, akik több projektben is részt vettek (lombsöprés, múzeumlátogatás kerekes székesekkel, szobafestés).

A nyitórendezvényt idén az evangélikus közösségi házban tartottuk, melynek keretében lehetőség volt a Budapesti megnyitón elhangzott lelkesítő püspöki beszédeket – többek között székesfehérvári  megyés püspökünknek, Spányi Antalnak a beszédét is – meghallgatni, és ezzel indulni neki a három napnak. Ezt követte egy táncház és egy ismerkedős este, majd az éhes gyomrok korgását a Mikulás Cukrászda süteményeivel csillapította. A vasárnapi zárást a ciszterci templomban tartottuk, ahol megosztottuk egymással tapasztalatainkat, élményeinket, s képek bemutatásával értékeltük a hétvégét.

 


 

Néhány önkéntes pár szóban a 72 óráról

„Jó: szervezettség, jó társaság, hasznos segítségnyújtás.”
„Személyesség, kis csoportok, együttműködő külső személyek, (jó kaja), táncház.”
„Legközelebb lehetne még több projektet szervezni, (+ egy kicsit több információ arról, kinek, mikor és hol, mi a feladata).”
„A 72 órát azért szeretem, mert tudunk ilyen formában is embertársainknak segíteni. Számomra mindig derűs, nagyon jó.”
„Ötletet ad, hogy lehet önkéntesként segíteni, összehozza a közösséget.”

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bekapcsolódott valamilyen formában s így sikeresen megrendezésre kerülhetett ez a rendezvény.

Köszönettel a Fejér megyei koordinátorok nevében Kissevich Márton
Bencze Réka (evangélikus)
Sterczer Dóra (evangélikus)
Illés Anna (református)
Kissevich Márton (katolikus)
Egyedi Regina (katolikus)

Fényképeket készítette: Sterczer Dóra és Kissevich Márton

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk