A Szent Imre-iskolások elsőáldozása - beszámoló

2019. 04. 27. | | 2019. 04. 28.

 

 Belső lelki arcunk vidám és tiszta maradjon – A szentimrések elsőáldozása Székesfehérváron

2019.04.27. – Első alkalommal vették magukhoz az Oltáriszentséget a Szent Imre Iskola harmadik, negyedik, valamint ötödik évfolyamos tanulói Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban. Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal való első találkozáson arra bíztatta a diákokat, hogy keresztény életük középpontjában mindig az Úrral való találkozás legyen, a kenyér és a bor vétele által.

Az iskolabiztos köszöntötte az iskolaigazgatót, az elsőáldozásra készülőket, hozzátartozóikat, a családtagokat és a megjelent pedagógusokat. „Öröm és büszkeség van a szívünkben, amikor gyermekeink sikert érnek el, legyen bármilyen verseny, akár sport, sakk, vagy egy kulturális, művészeti eredmény, vagy éppen tanulmányi verseny. De mekkora büszkeség és öröm, amikor a lelki élet területén sikerül gyermekeinket nevelni, oktatni, sikerül győzelemre vinni, eredményeket elérni. Mert a lelki életnek is megvan a küzdelme és a mérhető eredménye. Ilyen győzelem az első szentgyónás elvégzése és ilyen öröm és büszkeség a mai szentáldozás. Gyermekeink nem egy aranyérmet kapnak, hanem szívükbe kapják meg Jézus valóságos Szent Testét, hogy megőrizve istenfiúságukat, gyermeki lelkületüket; növekedjenek korban, bölcsességben és kedvességben Isten és az emberek előtt.”

Az elsőáldozók, mielőtt első alkalommal vették magukhoz az Oltáriszentséget, gondos felkészítésben részesültek Ugrits Tamás atya vezetésével, illetve hitbéli tudásukat is folyamatosan gyarapították Schreinerné Rodler Katalin tanító hittanóráin. Hogy tiszta lélekkel részesüljenek a legszentebb Eucharisztia vételében, az elsőáldozási szentmisét megelőző napokban elvégezték első szentgyónásukat is.

Ugrits Tamás atya beszédében a 4. században élt Szent Cirill, Jeruzsálem püspökének a fiatalokhoz szóló szavait idézte azokhoz, akik keresztségük után elsőáldozásban részesültek. A püspöki biztos elmondta: ma sem tanít mást az Egyház, mint hogy a kenyér valóban Jézus szent teste és a bor valóban szent vére az Eucharisztiában. „Az Egyház ma is azt kéri mindannyiunktól, hogy jó lelkiismerettel, lelkünknek vidám és tiszta arcát őrizzük meg, abban növekedjünk. Őrizzük meg igaznak ezt a belső lelki arcot, hogy gyermekeink növekedjenek hitben, reményben és szeretetben. Imádkozzunk értük, és mutassunk példát, hogy a keresztény hitben lelki fiatalságuk, szépségük, arcuk vidámsága, tisztasága megmaradjon most és mindörökké.”

A szentbeszédet követően a lelki és gondolati felkészítés után várakozással telve álltak a templomban az elsőáldozásra várók, hogy égő gyertyával a kezükben megújítsák keresztségi fogadalmukat, majd életükben először szentáldozáshoz járuljanak.

Az iskola elsőáldozói, miután Krisztus testét magukhoz vették, ünnepélyesen ígéretet tettek Jézusnak, hogy mindennap imádkoznak, vasárnap misére járnak, és gyakran áldoznak, rendszeresen gyónnak, és másoknak a Mennyei Atya gyermekeként, sok örömet szereznek.

A szentmise után Ugrits Tamás atya a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba invitálta elsőáldozóinkat és családtagjaikat, ahol harmadikosaink verses-dalos műsorral, egy-egy csokor virággal, a szülők képviselőivel együtt köszönték meg a felkészítést tanítóiknak.

Dunai Rita és Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta KataKapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk