Dékány Árpád Sixtus benedikálása a Zirci Ciszterci Apátságban beszámoló - beszámoló

2011. 04. 30. |


Szombaton délelőtt Dékány Árpád Sixtus apáti benedikálására került sor a Zirci Ciszterci Apátságban, amelyen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök is.

 

 

  szertartás  

 A ciszterci rend generális apátjának elnökletével a Zirci Ciszterci Apátság konventkáptalanja és a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának nagyobb elöljárói, így Farkasfalvy Dénes dallasi apát és Horváth Olga kismarosi apátnő nagy többséggel apátjává választotta Dékány Árpád Sixtus atyát.

A szentmise főcelebránsa Márfi Gyula veszprémi érsek volt. A magyarországi rend 52. apátjának Mauro Giuseppe Lepori generális apát adta apát főpapi szolgálat jelképeit a Regulát, a gyűrűt, a mitrát és a pásztorbotot. Az ünnepség történelmi jelentőségű volt, hisz az apátsági templomban 72 év után először történt benedikálás, amelyet szintén a generális apát végzett.

Dékány Árpád Sixtus hitet tett arról, hogy Szent Benedek Reguláját megtartva istenszeretetre, testvéri szeretetre és evangéliumi életre serkenti a szerzetesközösséget, s jó példával, tettekkel és hitvalló módon fog elöl járni a közösségben. A monostorok irányítását az Egyház, a római pápa és utódai iránti hűséggel és engedelmességgel végzi majd.

A benedikáláson jelen voltak a magyarországi ciszterci rend közösségeinek képviselői, továbbá püspökök, főpapok, az egyházmegyei papság szolgálattevői, valamint világi méltóságok. A bazilikát zsúfolásig megtöltötte a több száz vendég.- BPK -
Fényképeket készítette - Marian -
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk