11. Katolikus Könyvnapok Székesfehérváron - beszámoló

2017. 05. 18. | | 2017. 05. 22.

 


A könyvolvasás élményt ad ajándékba - Megtartották a 11. katolikus könyvnapokat Székesfehérváron

2017.05.19. - „Az olvasás szeretete olyan élmény, amelyet nem helyettesít semmiféle gyors információáradat. A könyv társa az embernek és olyan utakra visz, amelyet interneten nem lehet bejárni. A kreatív ember olvas, és a könyvek által elmélyülten gondolkodik.” Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Spányi Antal megyés püspök a Katolikus Könyvnapokat 11. alkalommal Székesfehérváron.

A megnyitón köszöntőt mondott Mészáros Attila alpolgármester is, aki fontosnak tartotta, hogy Székesfehérvár szakrális központjában az évről-évre megszervezett rendezvényen a hitről szóló könyveké legyen a főszerep.

Az idei katolikus könyvbemutatót és vásárt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház könyvekről szóló előadásokkal, beszélgetésekkel, filmklubbal, kreatív játékokkal és koncertekkel színesítette.

A Székesfehérvár főterén folyó könyvheti események sorát Cserta Gábor zenész, saját hitvallásaként számon tartott verseket énekelt el és játszott gitáron. A Mit jelent számomra könyv mottójú beszélgetések is stílusosan a könyvsátrak mellett zajlottak és arra bíztatták a hallgatóságot, hogy miközben élvezik a világháló számos előnyét, ne áldozzák fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét. Tóth András, a Székesegyház káplánja szerint a jó könyvek valós értékeket hordoznak egy létező világból, amelyekkel rálátunk arra, amiben élünk. Radetzky András a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese bemutatta a Rádió kulturális misszióját, amelynek eredményeként számos hangos könyv, irodalmi műsor, hangjáték született meg, az intézmény 13 éves fennállása alatt. Saját élményeink és a könyvekben átélt élmények egyedülálló tudással és tapasztalattal ajándékoznak meg bennünket. Erőforrássá válhatnak az elmének, a Léleknek; így támogatnak bennünket az életben, kiemelnek a hétköznapiságból. - vallotta Tornyai Gábor öreghegyi plébános.

A könyvhét egyik előadója a székesfehérváriak számára is igen kedvelt Pécsi Rita neveléskutató volt, aki a tőle megszokott elevenséggel, hitelességgel és humorral beszélt a nevelésben elengedhetetlenül fontos bizalomról. Dr. Török József egyháztörténész, egyetemi tanár a francia forradalom és a katolikus egyház viszonyának máig tartó hatásait mutatta be élvezetes, a történelmi eseményeket képszerűen megjelenítő előadásmódjával.

A székesfehérvári Katolikus Könyvnapokon hat kiadó valamint egy könyvesbolt mutatkozott be, és árulta portékáit két napon át a nagyközönségnek: az Etalon, az Agape, az Új Ember, Szent István Társulat, a Don Bosco, a Szent Gellért Kiadó és a Barátok Boltja.

Berta Kata
Képek: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk