160 éve született Prohászka Ottokár püspök - beszámoló

2018. 10. 10. | | 2018. 10. 11.

 

 

Isten embere – Fehérvár püspöke – A 160 éve született Prohászka Ottokárra emlékeztek Székesfehérváron

2018.10.10. – 1858. október 10-én született Prohászka Ottokár, Székesfehérvár tizenötödik püspöke, Magyarország Apostola és Tanítója. Születésének 160. évfordulója alkalmából a Vasútvidéki Prohászka-templomban a székesfehérvári egyházmegye konferenciával, püspöki szentmisével és közös imádsággal tisztelgett a nagy püspök előtt. Az egyházmegye papságával tartott szentmisén a templom zsúfolásig megtelt zarándokokkal, Prohászka tisztelőivel.

A karizmatikus főpásztor és szellemóriás életútjáról Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató tartott előadást, Isten embere – Fehérvár püspöke címmel, amely egyben a hasonló címmel megjelent kiadvány bemutatója is volt. A történész elmondta, az évente kétszer tartott konferenciák a főpásztor életnek egy-egy pillanatát, egy-egy szakterületen végzett munkáját, tevékenységének különböző területeit mutatták be vagy szellemi hagyatékát járták körül. Azonban az általános Prohászka-ismeret kiveszőben van az egyházban, ezért a kerek évforduló alkalmat adott arra, hogy távolabbról, a teljes életút minden színhelyével, többféle aktivitásával bemutassák a papnevelőt, a sajtóapostolt, a szociális kérdés teoretikusát, és felmutassák a politikust, az egyházkormányzót, a szónokot, vagyis Prohászka megannyi aktivitását. „A szociális kérdések különösen érdekelték: magyarra fordította XIII. Leó Rerum Novarum című enciklikáját, időtálló bírálatot írt Marx Tőkéjéről. Világosan látta: ha nem születik az Egyház vezetésével megoldás a szociális feszültségek leküzdésére, akkor teret nyer az ateista, erőszakos baloldal, mely minden értéket elsöpör. Ez a politika felé terelte: szenvedélyes cikkeket írt, és a képviselő-választáson is indult. Prohászka Ottokárt a katolikus társadalom nagy része szónokként és lelkivezetőként ismerte és szerette meg. 1904-ben a budapesti egyetem hittudományi karának dogmatika professzora lett. Teológiai munkásságára az egyetem már az 1890-es években felfigyelt” – hangzott el Mózessy Gergely előadásában.

Az ünnepi alkalom előtt tisztelegve, a Szent Gellért Kiadó és Nyomda megjelentette Prohászka püspök Legyetek világító emberek! című művét, amely az egyházi év minden vasárnapjára és fontos ünnepére tartalmaz elmélkedést.

A konferencia után Tóth Tamás plébános köszöntötte a főpásztort és a megjelent közéleti vezetőket, Soltész Miklós államtitkárt, Cser-Palkovics András polgármestert, Mészáros Attila alpolgármestert, a képviselőket, az intézményvezetőket, a híveket és nem utolsósorban paptársait. „Prohászka a támadások kereszttüzében élt, sokan szerették, de sokan nem tudták elfogadni. Istenbe vetett mély hitével azonban meg tudta engedni, hogy ne mindenki kedvelje, mindegy legyen számára, mit mondanak róla. … Az volt, aki Ő akart lenni: az evangélium szerint élő, Isten szeretetét megragadó ember” – emlékezett meg a szentmise elején Prohászka püspökről a plébános.

Az ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök Prohászkáról, mint a lánglelkű püspökről beszélt, akinek óriási szellemi, lelki hagyatéka máig hatással van a magyar egyház életére. „Számomra az évfordulón az a fontos, hogy Prohászka Ottokár lángoló ember volt. Eszmék izzították, és ezekhez az eszmékhez mindig hű tudott lenni. Voltak kudarcai, voltak sikerei, voltak eredményei és voltak vereségei is. De mindig hű maradt. Lángolt, lángolva szerette az Istent, és lángolva szerette azokat az embereket, akiket az Isten rábízott, mint püspökre. Őket tanította, értük hozott áldozatokat, felelősséget vállalt értük” – mondta a főpásztor. „Ami számunkra is tanulságos, hogy nem lehet fél lánggal égni, nem lehet fél szívvel cselekedni, nem lehet félig-meddig szolgálni valamit vagy valakit, egész szívvel kell, és Prohászka püspök erre mutat példát” – zárta gondolatait megyés püspök.

A szentmise végén az ünnepség résztvevői megkoszorúzták a lánglelkű püspöknek a Vasútvidéki Prohászka Emléktemplomnál lévő sírját. Az Orbán Antal szobrászművész által készített márvány síremléknél közösen imádkoztak Prohászka boldoggá avatásáért, az ország minden részéből érkező Prohászka Imaszövetség tagjaival és az egyházmegye oktatási intézményeinek képviselőivel.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lugosi Balázs
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk