A Közép-Európai Barokk Falképkutató Csoport tagjainak látogatása a Bazilikában - beszámoló

2019. 06. 01. | | 2019. 06. 04.

 

 

Felsejlik a fehérvári bazilika elrejtett arca – Nemzetközi kutatócsoport látogatása a Szent István király-székesegyházban

2019. június 1. – Nagy érdeklődés kíséri a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső felújítását, restaurálási munkálatait. Az egyházmegyei, kormányzati és önkormányzati forrásokból folyó munkálatok kezdetén, egy egyedülálló szakmai program segítségével máris különleges és látványos eredmények születtek. Spányi Antal megyés püspök és Dózsa István plébános a Székesfehérvári Egyházmegye több munkatársával együtt megtekintette a székesegyházban eddig megtisztított mennyezetképeket.
 
Ellátogattak a bazilikába a Közép-Európai Barokk Falképkutató Csoport (Baroque Ceiling Painting in Central Europe – BCPCE) tagjai is, akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által szervezett nemzetközi művészettörténeti konferenciára érkeztek hazánkba.

A társaság elnöke dr. Herbert Karner, az Osztrák Tudományos Akadémia Művészet- és Zenetörténeti Kutatóintézet igazgatója példa nélkülinek nevezte azt a tudományos és szakmai megalapozottságot, amelyet az egyházmegye támogatásával a restaurátorok megvalósíthatnak. Az átgondolt és részletes alapossággal készülő feltárás mindenképpen meghozza az eredményét, a szakértő szemével nézve is.

A Szent István király-székesegyház külső felújítása 2016-ban fejeződött be. A belső felújítást megelőzően minden műemléki értékre kiterjedő restaurátori kutatást végezték el 2017-ben. A székesegyház műemléki értékleltárát Gaylhoffer-Kovács Gábor művészettörténész készítette. A nemzetközi szakértői csoport látogatása során a szakember kiemelte: a Szent István király-székesegyház múltja és jelene, de legfőképpen a jövője mindenki számára nagy jelentőséggel bír, hisz Közép-Európának fontos temploma ez, Mária Terézia, a Habsburg Birodalom, a Magyar Királyság egész története szempontjából. Ezt az építményt külföldön is jegyzik a szakemberek.

Az osztrák, olasz, horvát, cseh, szlovák és magyar falképkutatóknak Jeszeniczky Ildikó Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátor művész, a freskók kutatása és tisztítása során készült fotók segítségével ismertette az eddigi eredményeket. A résztvevők a templomtérben felépített hatalmas állványokról közelről is megtekintették a mennyezetképeket. Nem mindennapi látvány tárult a résztvevők elé. A Szent István király-székesegyház első boltszakaszában lévő freskók ugyanis az évszázados szennyeződésektől és későbbi átfestésektől megtisztítva felcsillantották eredeti arcukat. Láthatóvá váltak Johann Ignaz Cimbal (1722–1795) festőművész 1768-ban készített alkotásai. A korabeli barokk réteg magas minőségére, – a nagyvonalú ecsetvonásokkal megfestett, világos tónusú, finom gyöngyházfényű színekben pompázó részletek alapján – már most a helyreállítás korai szakaszában következtetni lehet. A székesegyházba látogatókat ezután egy jelentősen más látványvilág fogadja. A mennyezetképek eddig megszokott sötét, fakó és töredékes látványa helyett világos, élénk színekben pompázó mennyei jelenetek lesznek láthatók a hatalmas boltozatokon.

Smohay András művészettörténész múzeumigazgató, a restaurálási munkálatok egyik szervezője a nemzetközi falképkutató társaság tagjainak bemutatta azt az applikációt, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából fejlesztettek. A restaurálási munkák során ma már nagy mennyiségben készül digitális tartalom. Az egyházmegye főtemplomában több mint ezer műtárgy helyreállításáról van szó. A hatalmas műtárgymennyiség restaurálásának hatékony irányítása és ellenőrzése hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen, ezért volt szükség egy számítógépes programra. Így garantálható, hogy a nagyszabású projekt határidőre, a lehető legjobb minőségben készüljön el. Smohay András azt is elmondta, az applikáció segítségével hamarosan nemcsak a szakértők láthatják a bazilikában folyó munkákat, hanem a székesfehérvári egyházmegye honlapján mindazok, akiket érdekel, hogy milyen restaurálási műveletek folynak a templomban. 2022 után pedig szeretnék, ha a látogatók okos eszközeik segítségével minden műtárgyról információt kaphatnának, amely a templombelsőben megtalálható.

A Szent István király-székesegyházban Magyarország Kormánya támogatásának köszönhetően a 2018-ban végzett teljes felületű régészeti feltárás után a belső restaurálási és építőipari felújítások várhatóan 2022-ben fejeződnek be.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk