A Szent István Emlékérem és Díj sajtótájékoztatója - beszámoló

2017. 08. 11. | | 2017. 08. 11.

 

 

Bejelentették az idei Szent István Emlékérem és Díj idei díjazottját Székesfehérváron.

2017.08.11. - Dr. Benkő Ágota a Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnöke kapja idén a Szent István Emlékérem és Díjat Székesfehérváron - jelentette be Csurgai-Horváth József a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, a díj kuratóriumának tagja a sajtó nyilvánossága előtt. Az igazgató elmondta a díjátadóra 2017. augusztus 17-én, este 6 órakor ünnepség keretében kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A díjazottat Spányi Antal megyés püspök a kuratórium elnöke méltatta néhány gondolattal.  

A sajtótájékoztatón ismertették az augusztus 14-i, szentistváni országfelajánlás ünnepségének eseményeit is. Idén egy rendkívüli esemény kapcsán, minden üldözést szenvedett családért is imádkoznak majd az este 6 órakor kezdődő püspöki koncelebrált szentmisében. Spányi Antal megyés püspök ugyanis 10 éve arra kérte az egyházmegye papjait és a híveket, hogy az üldözött és vértanúságot szenvedett keresztényekért írt imáját mondják el a lehetőség szerint minden plébánián. Ennek megerősítésére a főpásztor egy relikviát szeretett volna hozatni azokról a területekről, ahol a hitük miatt üldözést szenvednek a családok. Az iraki Erbil környékén rombolták azt a katolikus templomot, ahonnan a közelmúltban egy megcsonkított keresztet küldtek az üldözött keresztények hálából a sok imádságért, és köszönetül a magyarok támogatásáért az újjáépítésre. A lerombolt 2. századi templom megrongált keresztjét az augusztus 14-én 18 órakor kezdődő szentmise végén a fehérvári bazilikába helyezik el.

A Fehérvári Püspökség évről-évre a szent királyra emlékezve nagyszabású ünnepségeket rendez augusztusban, többek között az országfelajánlás napján. A hagyományoknak megfelelően a magyar szent család, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéit számos fehérvári család kíséretében ünnepélyesen átviszik a Székesegyházba, hogy együtt imádkozzanak velük a magyar családokért. - mondta el Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató sajtó munkatársainak. Majd arról tájékoztatott, hogy a Püspöki Palotából a Bazilikába az ünnepi körmenet 17 órakor kezdődik, majd az ereklyék előtt mondott imádság után a 18 órai szentmisében ajánlja a megyés püspök a Boldogságos Szűz oltalmába hazánkat. A liturgia végén megáldja a főtemplom restaurált kápolnáit és elhelyezi az üldözött keresztények ajándékát a felújított Szent István kápolnába.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk