Adventi hitoktatói és világi lelkipásztori munkatársi lelkinap - beszámoló

2012. 12. 08. | frissítve 2012. 12. 15.

 

résztvevő



A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével kezdődött a hitoktatók adventi lelkinapja Székesfehérváron. Spányi Antal megyés püspök arra bíztatta a katekétákat, világi lelkipásztori munkatársakat, ne csak arra figyeljenek, hogyan vigyenek közelebb Krisztushoz másokat, hanem maguk is tegyenek meg mindent saját lelki életükért, Istennel való élő szeretet kapcsolatukért.

 

                     

 

                     

 

                     



A lelkinap azért is fontos, hogy a katekéta érezze nincs egyedül - fogalmazott Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a szentmisét követő köszöntőjében. A hit elmélyítése, az élő kapcsolatok fenntartása mellett fontos, hogy szakmailag is tovább lépjenek, képzést kapjanak a hitoktatók, legalább az éves lelki napokon.

A főpásztor meghívására megtelt a Szent István Művelődési Ház nagyterme, ahol az előadók az idei pécsi Nemzeti Kateketikai Konferenciáról számoltak be. A kongresszust, amelyre határon túlról is érkeztek magyar lelkipásztorok, hitoktatók, a „Kiment a magvető vetni…” mottójú, Márk evangéliumából vett idézettel hirdetették meg. A szimpóziumról először Mórocz Tamás bodajki plébános mondta el személyes tapasztalatait, miszerint az elhangzottak alapján is elmondható minden hitoktató közös gondokat, örömöket hordoz, akár városban, akár kis településen tanít. Kiemelt témája volt a kongresszusnak a Hit Éve, az Új Evangelizáció, amely megújított lelkesedést is jelent a hitben, új nyelvezetet és módokat a hitátadásban. Téma volt az intellektus megtérése, a hitelesség, a bűnbocsánat szentsége, a liturgia fontossága. A plébános szavait, négy katekéta tanúságtétele követte, akik a személyes megszólításról, a keresztény értékrendről, az emberkép válságáról, a helytelenül megélt vallásosság következményeiről, a hitoktató meghívottságáról és tanúságtevő, hiteles életéről szóltak.

A megyés püspök a lelkinap összegzéseként elmondta, jó megtapasztalni az egyház közösségi erejét. Akik a kongresszuson ott voltak, azok munkájukhoz új meglátásokat, élményeket, feltöltődést kaptak. Reményvesztett világunkban jó hangsúlyozni a reményt, ahogy Jézus is mondta „A világban megpróbáltatások érnek titeket, de bízzatok, én legyőztem a világot.” (Jn 16,33)

BPK
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk