Adventi látogatás a börtönben, püspöki szentmise a fogvatartottaknak Székesfehérváron - beszámoló

2018. 12. 21. | | 2018. 12. 21.

 

 

 

A segítség fentről jön, a menekülés útja felfelé van – Adventi látogatás a börtönben, püspöki szentmise a fogvatartottaknak Székesfehérváron

2018.12.21. – Az advent és a karácsony a börtönben is különleges időszak. Az ünnepre készülve a büntetés-végrehajtási intézetekbe ellátogatnak egyházi vezetők is. Kurusa János bv. alezredes, parancsnok-helyettes és Tornyai Gábor börtönlelkész meghívására szentmisét tartott a székesfehérvári objektum kápolnájában Spányi Antal megyés püspök. A főpásztor a fogvatartottaknak arról beszélt, bár hiányoznak a hozzátartozók és a külsőségek, mégis megélhetik a karácsonyt belső csendjükben azok, akik szívüket megnyitják Isten szeretete előtt.

Advent utolsó napjaiban a bv. intézetekben is karácsonyfát állítanak, amelyet lehetőség szerint maguk az elítéltek díszítenek. Az ünnepi készülődésben a csendre, az áhítatra talán fogékonyabbak az emberek, jobban befelé fordulnak, jobban előtérbe kerül a családi kapcsolatok hiánya. Egy főpásztori mise ilyenkor az ünnep élményét hozza el a börtönbe – fogalmazott Tornyai Gábor atya.

„Egy módon lehet megtapasztalni itt benn és megélni a karácsonyt, ha a belső világunkra figyelünk. Nemcsak azt kell nézni, mit veszítettem el, hanem keressük azt az Istent, aki éppúgy eljön, mint kétezer éve. Akkor sötétségben csöndben jött, de most is eljön a mi sötét szívünkbe, eljön lelkünk csendjébe, hogy elhozza a világosságát, megbocsátó jóságát, szeretetének újjáteremtő erejét. Hányan tapasztalták már, hogy az Isten kivétel nélkül mindenkit szeret. Még az itteni körülmények között is” – kezdte beszédét a megyés püspök.

A püspök arról is beszélt, Isten nem azt nézi, mit vétettünk, mit rontottunk el, mit kellett volna másképp tennünk. A bűn hordozza a büntetést is nyilvánvalóan, mint ahogy a hétköznapi életben is megbotlunk sokszor. De nem a büntető, hanem a gyógyító és fölemelő Isten jött el közénk. „Látjuk Jézus Krisztust, aki eljött szegénységben, kivetettségben, aki felnőve megtapasztalta az emberi élet minden nehézségét, a menekülést, az üldöztetést, a rágalmazást, a szenvedést, a kereszthalál borzalmait. És mindezt azért tette, mert szerette az embert. Azokat is, akik keresztre feszítették. Eljött és elhozta Isten szeretetét” – hangsúlyozta a főpásztor, majd arra buzdította a jelenlevőket: „Krisztus ott kopogtat szívünk, lelkünk ajtaján, ott akar lenni a sötétségünk óráiban és az öröm perceiben is, minden sikerünkben, a kudarcainkban. Megkeresi az embert, hogy elhagyja a rosszat és a jót tegye. Rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e a szeretetnek ezt a mélységét befogadni. Ha igen, akkor a lélek által, az imádság és a hit erejével megélhetjük a közelséget azokkal, akiket most nem ölelhetünk magunkhoz, akik nem számíthatnak most ránk. Megszabadulhatunk bűneink bilincseitől, mert Isten szeretete szabaddá tesz bennünket. A segítség fentről jön, a menekülés útja felfelé van” – buzdított a főpásztor.

A megyés püspök végül azt kívánta az elítélteknek, ezen a karácsonyon hozza közel Krisztus mindazoknak a személyeknek a szeretetét, akiket Isten nekik adott. Hozzon békességet, megnyugvást, csöndes befelé fordulást, a Vele való találkozás örömét. Hogy általa össze- kapcsolódjanak azokkal, akiket Isten rájuk bízott, akikkel szent karácsonyt ünnepelnének.

A karácsonyi időszakban az egyházak képviselői minden női és férfi fogvatartottnak azt az üzenetet viszik el, amire szükségük van. Hogy Isten Fia eljött, és megváltott bűneinktől.  Ezt képviselte a szentmisén a Jézus Utazó Követei nevű zenekar is,  a liturgián a zenei szolgálatot végezve.

Berta Kata
Kép: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk