Adventi Udvar a püspökségen - IV. Adventi gyertyagyújtás - Majd bezárult az Udvar - beszámoló

2018. 12. 22. | | 2018. 12. 23.

 

 

Érdemes volt útra kelni – Bezárultak az Adventi Udvar rendezvényei a Székesfehérvári Püspökségen

2018.12.22. – A végéhez érkeztek a Székesfehérvári Püspökség adventi programjai. Idén 13. alkalommal nyitotta meg kapuit a Püspöki Palota, hogy az udvarba látogatók csendes, imádságos légkörben készülhessenek karácsony szent ünnepére. Az idei advent gyertyagyújtásai, a jótékonysági akciók, az ajándékba kapott adventi gondolatok a karácsony igazi üzenetére hívták fel a fehérvári családok figyelmét. Az utolsó gyertyagyújtás előtt az alsószentiváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola diákjai hoztak örömteli hangulatot Székesfehérvár Főtérre.  

Az Adventi Udvarban Ugrits Tamás pasztorális helynök, a programok fő szervezője köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte munkatársainak, hogy idén is megvalósulhattak a rendezvények, és az udvarba betérőknek, hogy elfogadták a közös készületet a Püspökséggel az idei a karácsonyra is. „Hamarosan véget ér adventi lelki utunk, a szent csendben indultunk el, és a hitnek és a szeretetnek útját jártuk. Családunk közösségében, egyéni imádságban megnyitottuk szívünket az érkező Isten felé. Lassan elérkezünk Betlehembe, letérdelünk a jászol előtt, ahol a kisgyermekben felismerjük Jézus Krisztust, a világ Megváltóját. Aki Isten szeretetét, békéjét, örömét hozta el közénk. Érdemes volt útra kelni, érdemes volt a lelki utat végigjárni, hiszen Üdvözítőnk értünk jött el és szeret bennünket. E pár napot még a szent csendben, a készület örömében, a várakozás lelki békéjében töltsük el, hogy Krisztus Urunk, az érkező Messiás szívünkben és családunkban otthont leljen” – mondta Tamás atya.

Az ünnepi színpadon a tatabánya-bánhidai Szent Erzsébet óvodások betlehemes játékukkal már a Messiás születésének ünnepére hangolták a jelenlevőket.

Spányi Antal püspök ünnepi gondolataiban kiemelte: „Ebben az esztendőben is végigjártuk adventi lelki utunkat, amely nemcsak a négy gyertya lángjának fellobbanását jelenti. Advent a keresztény ember számára egy egész életre szóló program. Hordozzuk a keresztjeinket, sokféle teher nyomja a vállunkat, de halljuk meg mindig Jézus szavát. Nem sok idő van már hátra ennek az esztendőnek adventjéből, s ki tudja, a földi élet zarándokútjának adventjéből mennyi van még hátra. De azt tegyük meg, amit megtehetünk most, hogy Istenhez igazítva életünket, Istenről tegyünk tanúságot, Isten felé irányítsuk az embereket, és mutassuk meg az Istenhez igazodó élet békéjét és örömét” – hangsúlyozta, majd arról beszélt, ahogy a Szent Család befogadta a gyermek Jézust, ahogy önmagukat teljesen az Istennek adták át, úgy kell nekünk is ennek az útját keresni. „Nem könnyű, mert itt élünk ebben a világban, hatnak ránk a benyomások, e világ eseményei, és nekünk úgy kell élni, hogy magunkat ne ehhez a világhoz igazítsuk, szabjuk magunkat, hanem Krisztusra emeljük tekintetünket, és Krisztus nyomában járjunk.”

Beszéde után a főpásztor ünnepélyesen meggyújtotta a Püspökség adventi koszorúján a negyedik gyertyát, amellyel bezárultak az Adventi Udvar rendezvényei. Végül a város polgármesterének, a megjelent önkormányzati képviselőknek, mindenkinek áldott és békés karácsonyt kívánt. „Szívből kívánom mindnyájuknak, Székesfehérvár és az egyházmegye minden családjának, minden itt élő embernek, hogy karácsony békéje és öröme töltse el szívét és lelkét. Költözzön ez a béke és öröm az otthonainkba, és maradjon meg szívünkben és lelkünkben mindig” – zárta gondolatait a főpásztor.

Az Egyházmegyei Múzeum szervezésében idén is lehetett ingyenes karácsonyi jókívánságokat küldeni barátoknak, hozzátartozóknak a székesfehérvári Püspöki Palota homlokzatán. Advent negyedik vasárnapján Spányi Antal megyés püspök, Cser-Palkovics András polgármester, és a fehérvári polgárok fényüzeneteivel a látványos vetítések is befejeződtek a Palota bejárata felett.

Berta Kata
Fényképet készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk