Adventi Udvar a püspökségen - megnyitás I. Adventi gyertyagyújtás - beszámoló

2017. 12. 02. | | 2017. 12. 03.

 

 

Ajándéklistánkra írjuk fel a szeretet! - Megnyílt az Adventi udvar a Székesfehérvári Püspökség kertjében

2017.12.02. - Ismét megnyitotta kapuját a Székesfehérvári Püspökség, hogy az adventi időszakban, csendes, békés, imádságos légkörben készülhessenek együtt a város lakói karácsony szent ünnepére. December 2-án délelőtt tíz órától a látogatókat színvonalas kézműves és jótékonysági vásár várta, majd a délután négy órakor kezdődő hagyományos gyertyagyújtáson Spányi Antal megyés püspök gondolatai, és az érdi katolikus iskolások gyermekműsora, igazi adventi hangulatot hozott az udvarba látogatók szívébe.

Az Adventi Udvar nemcsak pompás díszítettségével teremt évről-évre karácsonyváró hangulatot, hanem lelki programjaival is. Az első adventi gyertyagyújtásra az érdi Marianum iskola diákjai egy valódi karácsonyi történettel készültek. A Melyiket a kilenc közül? - színdarab Jézus Krisztus születését idézte fel, és azt a minden nehézségen túlmutató szeretetet, amelyre az Isten Fia tanított bennünket. „A gyerekek szívhez szóló, mélyen átélt játéka ma arra is felhívta a figyelmünket, hogy a szeretet az, ami minden pénznél többet ér.” - köszönte meg az iskolások műsorát Ugrits Tamás pasztorális helynök, az első adventi gyertyagyújtáson, majd felolvasta advent első vasárnapjának evangéliumát.

Spányi Antal megyés püspök adventi gondolatai a keresztény készületről szóltak. „Elérkezett az advent, az évnek az az időszaka, amit kicsik és nagyok, a családok a leginkább várnak. Amikor ránk köszönt az adventi idő, tudjuk közeleg a karácsony, amelyben az emberek szívét eltölti a szeretet, amelyben a világ egy kicsit elcsöndesedik, egy kicsit mélyebben gondolkodik, mélyebben érez. Elkezdődik az az időszak, amelyet adventnek, várakozásnak hívunk. Várakozunk, mert Isten megígérte, hogy eljön hozzánk, várakozunk, hogy beteljesítse ígéretét, hogy találkozni fogunk Vele itt a földön, szívünk és lelkünk mélyében. Kitárt szívünkbe meghívjuk az Urat, hogy lakjon nálunk, lakjon velünk. Várakozunk, hogy egyszer majd számot vetve életünkről, Tőle bocsánatot kérjünk gyengeségeinkért, és bőséges és sokszoros áldást kapjunk minden szeretetünkért. A hívő emberek mindezt nagyon jól tudják. Összegyűlnek az adventi koszorú körül, imádkoznak és az adventi hajnalokon a templomokba mennek Roráte misékre, keresve Istent és azt az embert, akit Isten küld hozzánk.”

A főpásztor arról is beszélt, hogy a világ a maga útját járva kínálja portékáját a boltokban, már jóval advent előtt. A reklámok özöne ösztönöz arra, hogy minél többet vásároljunk, pedig Jézus nem kérte, hogy születésére vásárlással készüljünk. „Az ember várakozik Istenre, várakozik a szeretetre, mert szívében sok hely van, amit szeretne betölteni. Ebben a szent időben azt kívánom, hogy mindannyian találjunk csendet napról-napra, amelyben végig tudjuk gondolni mi mindenre vágyakozunk, miről gondoljuk azt, hogy boldogabbá tesz bennünket. Írjunk egy listát arról, valójában mire van szükségünk és nézzük meg szerepel-e rajta a vágy, hogy békességben, szeretetben, hitben és reményben tudjunk élni. Hogy ez legyen a szívünkben, a kapcsolatainkban, családjainkban, a magunk életében.” – fogalmazott a megyés püspök, majd azt kérte a jelenlevőktől, hogy az idei adventben belső elcsendesedésük mellett, a közös családi imákkal, énekléssel, közös gondolkodással készüljenek az Úr érkezésére. „Vezessen bennünket, mint a három napkeleti bölcset az égi csillag, és Isten Szentlelke, hogy a mostani várakozásunk bölcsebbé, lélekben és szívben gazdagabbá, békességesebbé tegye az életünket, amely az Istentől kapott szeretetben váljon mind teljesebbé!” – fejezte adventi gondolatait a püspök.

A főpásztor az első adventi gyertyagyújtás alkalmával megáldotta a családok adventi gyertyáit, amelyeket a püspökség munkatársai osztottak szét a jelenlevők között. „Legyen ez a kis gyertya az adventi várakozás fénye, hogy hittel forduljunk a Megváltó születése felé!” – mondta a főpásztor, majd megáldotta az ünnepség a végén a családok által hozott koszorúkat is.

A fehérvári püspökség Adventi Udvara a betlehemi jelenettel: a királyokkal, a pásztorokkal, a jászollal, Máriával, Józseffel és a kis Jézussal, mind azt a célt szolgálják, hogy a betérők figyelmét karácsony lényegére irányítsák. Az imádságos gyertyagyújtások, a színvonalas vásárok, a jótékonysági akciók, az ajándékba kapott adventi gondolatok, karácsony igazi üzenetét közvetítik: Isten végtelen szeretetével eljött a Földre, hogy békét és örömet hozzon az emberiségnek.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 




Részletes program:
2017. december 2. szombat
 
10-19. óra Jótékonysági- és kézműves vásár

16.00 órakor
I. ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS
Az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulóinak adventi műsora
Adventi gondolatok: Spányi Antal megyés püspök

A CSALÁDOK ADVENTI GYERTYÁJA
Spányi Antal megyés püspök az első adventi gyertyagyújtás alkalmával megáldja a családok adventi gyertyáit, melyeket szétosztunk a jelenlevők között. Legyen ez a kis gyertya az adventi várakozás fénye, hogy hittel forduljunk a Megváltó születésének ünnepnapja felé.

A CSALÁDOK ADVENTI KOSZORÚJA
Szeretettel várjuk a kicsiket és nagyokat a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumba közös Adventi koszorú készítésre, melyet az Adventi Udvar programsorozatának keretében rendezünk meg.
/hirek/adventi-koszoru-keszites-20171202

Spányi Antal megyéspüspök az első adventi gyertyagyújtás alkalmával megáldja az adventi koszorúkat.

Fényképet készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk