Alapítójáról emlékezett meg a Prohászka Ottokár Gimnázium - beszámoló

2017. 02. 03. | | 2017. 02. 06.

 

 

Istennek szüksége van rátok! - Alapítójáról, Németh László atyáról emlékezett meg a Prohászka Ottokár Gimnázium

2016.02.03. - Az iskola alapítójáról, Németh László atyáról emlékeztek meg a budakeszi Prohászka Ottokár Gimnáziumban, születésének 100. évfordulója alkalmából. Az intézmény aulájában kezdődő imádságos megemlékezést Filó Kristóf plébános, az iskola püspöki biztosa nyitotta meg, több mint 500 diák részvételével. Az ünnepségen Mózessy Gergely püspöki levéltáros, egyháztörténész tartott előadást budakeszi legendás plébánosáról. Török Csaba igazgató az ünnepség alkalmából bejelentette: az alapítóról egy új termet is elneveznek az iskolai falai között.

Istennek szüksége van rátok! - mondta Filó Kristóf atya a diákokhoz szólva. „Keresztségünk által mindannyiunknak küldetése van, és meghívásunknak azzal teszünk eleget, hogy az iskolában úgy tanulunk, hogy fényt tudjunk vinni az emberek közé. Ha például valaki matematikát, vagy biológiát tanul, és szeretné elvégezni a tanári szakot, azért komolyan dolgoznia kell. De nektek arra is fel kell készülnötök, hogy az embereknek választ tudjatok adni a hit kérdéseire. Így formáljátok a kereszténységről alkotott véleményt, és ez nagy felelősség. Legyetek hálásak, hogy a Németh László atya által alapított iskolátok erre a feladatra hív Benneteket!”

A könyörgésekben a diákok és az iskola igazgatója megemlékeztek az alapítóról, aki Isten iránti lángoló szeretetével és elkötelezettségével ma is példa a gimnázium minden tanulójának. Megemlékező beszédében Szemereki Zoltán budakeszi volt polgármestere méltatta Németh László atya kitartását a 12 évig tartó építkezések alatt. Elmondta, hogy egyszerűségével ugyanakkor szigorúságával sok nehézségen segítette át az intézmény létrehozóit.

Mózessy Gergely püspöki levéltáros, egyháztörténész előadásában felsorolta, Németh László atya hányszor megtapasztalta a kommunista diktatúra szorítását és kegyetlenségeit. „1947. március 5-én Németh Lászlót letartóztatták, azzal vádolva, hogy az ún. „Magyar Közösség” összeesküvésében vett részt. A politikai rendőrség pesti székházába, a hírhedt Andrássy út 60-ba – ahol ma a Terror Háza Múzeum van – vitték, később a Markó utcai fogházban raboskodott. Erről keveset mesélt később. A cella mocskosságáról, bűzéről, poloska-gazdagságáról emlékezett meg, no meg arról, hogy paptársával, az 1946 decemberében letartóztatott Bejczy Gyulával is itt találkozott. Németh László fél évet töltött vizsgálati fogságban. A perben ugyanennyi időt mértek rá büntetésként. – Ez annyit jelent mai szemmel nézve a dolgot, hogy valójában nem tudták az állítólagos összeesküvésbe belekeverni, de az vizsgálati fogság elszenvedéséért kártérítést sem akartak adni neki. De 1957-ben és 1958-ban is elszenvedett rövidebb fogságot, 1961-ben házkutatást.” - hangzott el az alapító életútjának bemutatásában. Mózessy Gergely azt is hangsúlyozta: „Egy olyan papi generáció tipikus alakja volt, aki más időben talán többre is vihette volna. Azt nem mondom, hogy más hozzáállással, mert ez csak elvi lehetőség. Jelleme szerint Németh László képtelen lett volna afféle alakoskodásra és kompromisszumokra, amivel a hatalom kedvét elnyerhette volna.” A sokat szenvedett pap 1971-ben lett budakeszi plébánosa és 30 évig vezette az egyházközséget. Itt élte meg a rendszerváltást és vele járó lehetőségek megnyílását is. Valóban minden energiáját az iskola építésébe fordította, és személyes vagyonát is erre a célra használta fel. „...László atyának voltak saját tulajdonában ősnyomtatványai, vagyis 500 évnél is idősebb, hatalmas értéket képviselő könyvei. Méghozzá 2 darab, még Rómából hozta őket haza 1943-ban – ott könnyen lehetett ilyesmihez jutni akkor még. Egyszer megmutatta őket nekem azzal, hogy majd a püspökségre fogja hagyni ezeket. Úgy emlékszem, hogy az egyik egy ritka füvészkönyv volt, afféle növényhatározó, nagyon szépen díszített, színezett kiadás. – Később azonban másként határozott: eladta ezeket a köteteket, és ellenértékük itt, a falakban ölel körül titeket.” - fejezte be előadását Mózessy Gergely.

Török Csaba igazgató is visszaemlékezett, hogyan valósult meg Németh László atya álma, a 8. osztályos gimnázium, amelyben mára több mint 500 gyermeket oktathatnak. Elmondta, hogy egy termet s neveznek el az iskola alapítójáról, amelyben bemutatják Németh László atya egész életútját.

Az ünnepség keretén belül a Prohászka Gimnázium minden osztálya készült imával, amelyet Németh László atya sírjánál szerettek volna közösen elmondani. Az időjárás okozta nehézségek miatt azonban csak a 12-esek és a vendégek látogattak ki a budakeszi temetőbe, és helyezték el a megemlékezés koszorúját, hogy tiszteletüket és hálájukat fejezzék ki az iskola alapítójának.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta KataKapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye 2005-2015

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk