Ancsa-Molnár Hajnalka ikonkiállítása

2018. 09. 11. | | 2018. 09. 10.

 

 

 

2018. szeptember 11. - Nagy örömünkre szolgál, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász közreműködésének és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház befogadó készségének köszönhetően Székesfehérváron is megtekinthetők Ancsa-Molnár Hajnalka művésznő ikonfestményei. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára szeptember 07-én, pénteken 15.00-kor került sor, a Katolikus Társadalmi Napok háromnapos rendezvénysorozat első eseményeként. A kiállítás megnyitón köszöntő beszédet mondott Spányi Antal megyéspüspök úr, a Katolikus Karitász püspökelnöke, aki beszédében kiemelte az ikonok jelentőségét a transzcendens Istennel való kapcsolat felvételében és a kapcsolatban levésben. Ancsa-Molnár Hajnalka megemlítette, hogy bár az ikonok a keleti egyházhoz kötődnek, a Szentírás alapján készülnek, így mindenkihez tudnak szólni. Vallja, hogy az ikonok útmutatók a teremtés útján, nem azért készülnek elsősorban, hogy gyönyörködtessenek, hanem, hogy általuk beláthassunk egy transzcendens valóságba, szemlélhessük annak ragyogását. Ezt tükrözi a sok arany, mint a teremtett lét gazdagsága, nemessége. Az ikon a külső szimbólumokon, jeleken, kötöttségeken át vezet el a belső szabadságra. Az ikon teljes hagyományvilágának megtartása által a változatlan Örökkévalót igyekszik elhozni ebbe a változékony világba, hogy hitünket, lelkünket emelje, építse.

Ancsa- Molnár Hajnalka a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász irodavezetője, gyógypedagógus és művészetterapeuta. Ikonfestészettel 1993 óta foglalkozik, több kurzuson is részt vett, hogy minél jobban elsajátítsa az ikonfestészet titkait. Országszerte sok kiállítást tudhat maga mögött.

A székesfehérvári kiállítás 2018. szeptember 21-ig látogatható.

„Nem az ikon, mint műalkotás a szép, hanem az igazság, amit képvisel. Az ikon sohasem lehet 'szép', de mivel gyönyörű, szellemi érettség kell a megismeréséhez.” Paul Evdokimov

Karitász

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk