Az Egyházközségi Nővérek Társasága jubileumi alkalma - beszámoló

2018. 02. 01. | | 2018. 02. 03.

 

 

 

2018. február 1. - Az Egyházközségi Nővérek Társasága alapító nővérének, Dr. Künnle Theodora halálának 50. évfordulóján jubileumi szentmisét tartottunk Piliscsaba - Klotildligeten. A szentmisét Spányi Antal, székesfehérvári megyés püspök atya mutatta be. A prédikációjában megismertette Theodora nővér életét, írásaiból kiemelt gondolatokat, melyek a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Általuk irányt mutatott és buzdította a közösséget. Nagyra értékelte munkásságát, fordításait: hangsúlyozta, hogy Theodora nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett. Püspök atya szeretetteljes, közvetlen hangvétele meghatározta az egész együttlét légkörét.

A szentmise után kiállítás nyílt, ahol ismerkedhettünk a Prohászka Ottokár Püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád ágaival. Megtekinthettük az alapító gyermekkori, családi képeit, barátsága emlékét Salkaházi Sárával. Egyes leveleinek fotókópiáját, Reményik Sándortól dedikált verseskötetét. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén hat példányban gépelt indigóval hártyapapírra, hogy a nővéreinek fordított különböző könyveket – a pápák életéről, Thomas Mertonon át A Trapp családig – minél több példányban a kezükbe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben meglepetésként az Egyházközségi Nővérek Piskótakekszét kínálta körbe a vezetőnővér, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Nagy örömünkre szolgált, hogy megtisztelt minket Szabó Katalin testvér, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója, Simon Anna Gabriella a Szociális Missziótársulat általános főnöknője és négy tagja, valamint a Megváltós Nővérek képviselői. A város polgármestere, Farkas András elsősorban nem hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség. A nap egyik fénypontja Endrődi Emma Rita nővér lelkes, élménygazdag visszaemlékezése volt: Ő, és Gáti Edit Ágnes, - mindketten 92 évesek - még személyesen ismerték alapító nővérünket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

Köszönjük az együtt miséző atyák jelenlétét. Hálásak vagyunk Társult tagjainknak, akik munkájukkal, imádságaikkal segítik a Társaság életét. Köszönjük mindenki munkáját, akik az ünnep megvalósulásában segítettek, és mindazon szerzetesközösségek imáit, akik ezen ünnep alkalmából (is) imádkoztak értünk. Igazán közösségivé, a Megszentelt Élet napjának közös ünnepévé vált így a jubileum.
 
Az Egyházközségi Nővérek Társasága naponta imádkozik új hivatásokért, hiszen meggyőződésünk, hogy ma is szükség van elkötelezett nővérekre és társult tagokra a plébániai feladatok szolgálatában.

GM
Fényképeket készítette: Antalné Csukor Edit 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk