Az egyházmegyei Biblia Éve megnyitása - beszámoló

2008. 01. 19. |

 

A meghirdetett program letöltése: 2008program.pdf
Spányi Antal homiliája a Biblia Évet megnyitó szentmisén:  0801megnyito_homilia.pdf

 
 
Biblia éve logó

 

Biblia évének jelmondata: „Boldog, aki olvassa.” (Jel 1,3)

Egyházmegyénkben a Biblia Évének közös megnyitására koncelebrált ünnepi szentmise keretében került sor a Székesegyházban.

 

 Szentírás és püspök a megnyitón

 


„Nemzetünk erkölcsi felemelkedésének kezdete legyen a Biblia Éve” - mondta Spányi Antal megyés püspök január 19-én, szombaton a Biblia Éve egyházmegyei programjainak megnyitóján.

 

Nagyszámban gyűltek össze Székesegyházban az egyházmegye papjai és hívei, hogy a Biblia Évének megnyitó szentmiséjén részt vegyenek és meghallgassák a főpásztor körlevelét, melyben meghirdeti a Szentírás évének egyházmegyei programjait.

 

A szentmise elején a Könyvek Könyvét ünnepélyesen elhelyezték a templomban, hogy egész évben kiemelt helyen legyen, és ne feledkezzünk meg róla a hétköznapokban sem.

 

Szentbeszédében a főpásztor arra bíztatta a híveket, találjanak módot a mindennapokban, hogy elcsendesülve, imádságos lélekkel olvassák Bibliát. Használják a Katolikus Egyház által kiadott magyarázatokat, eligazításokat, hogyan kell olvasni, hogyan kell érteni a szentírási részleteket. „Hogy valóban azt olvassuk ki, és azt értsük meg, ami a kinyilatkoztatást adó Istennek a szándéka.”- emelte ki beszédében a püspök.

 

A szentmise végén a főpásztor meghirdette a Székesfehérvári Egyházmegyében azokat a programokat, amelyek a Katolikus Püspöki Konferencia és Protestáns egyházak által meghirdetett Biblia Évéhez kapcsolódnak: többek között biblikus konferenciák, kiállítás, ifjúsági találkozó, vetélkedő, az egész egyházmegyében közös imaóra, közös zarándoklat és találkozó.

 

Személyes meghívást kaptak a Biblia Évéhez kapcsolódva különböző programokra, feladatokra az egyházmegye templomi közösségei, az egyházmegye papsága, a családok, a közösségek, a lelkipásztori kisegítők, a katolikus iskolák, a pedagógusok, a tanuló ifjúság, a fiatalok, betegség keresztjét hordozók, a szenvedést viselők, vagyis az egyházmegye minden tagja.

 

A főpásztor kérte biblia körök szervezését az esperesi kerületekben, a lelkipásztori körzetekben: ”Tegyék programjaik központjává a Szentírást!”

 

„Olvassuk a Szentírást, lehetőleg minden nap! Legyen lelki életünk napi táplálója a szentáldozás mellett, a kinyilatkoztatott tanítás! Ez szabja meg gondolatainkat és cselekedeteinket, ez adjon irányt életünknek és adjon lendületet tanúságtevő életünknek.” – buzdított a megyés püspök beszéde végén.

 

Ez az ünnepi szentmise alkalmat adott arra, is Spányi Antal püspök az egyházmegye hívei jelenlétében köszöntse Takács Nándor püspököt születésének 81. évfordulóján.

 

 


 

 

Az egyházmegye kiemelt programjai, a püspöki meghívás megtalálható a Biblia Éve oldalakon.


- BPK -
Fényképeket készítette Lakata Pál
 

 

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk