Az élet és a teremtett világ védelme - sajtótájékoztató - beszámoló

2017. 04. 18. | | 2017. 04. 18.

 



„Áldott légy Uram és minden alkotásod.” - Élet- és teremtésvédelmi program a Székesfehérvári Egyházmegyében

2017.04.18. - A Székesfehérvári Egyházmegye 2003-ban indította el a Lélegezzünk együtt a világgal programját, amelynek keretében a Spányi Antal püspök a közösségszervezés és a civil szervezetekkel való kapcsolatépítés után az élet- és teremtésvédelemre helyezte a hangsúlyt az elmúlt évtizedben. Ebben az évben a Székesfehérvári Egyházmegye elektromos autót vásárolt és elkészült a természetvédelmi szempontok szerint átalakított püspöki palotakert is. Július 2-ára, Vértessomlói búcsúra fogadalmi hálaajándékot készíttet az egyházmegye, a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására gyermekáldásban részesült családoknak.

Az EMMI és a Székesfehérvári Egyházmegye közös sajtótájékoztatóján Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Spányi Antal megyés püspök az élet védelméről és a természeti környezet megóvásának közös útjairól beszélt a sajtó nyilvánossága előtt, amely minden közösség, vagyis minden ember oltalmát jelenti.

Az eseményen részt vett Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere, aki köszöntőjében elmondta: "A kert megújulása az egész város számára öröm és bizalom abban, hogy a következő időszakban az Adventi Udvarhoz hasonlóan nyitott lesz az udvar a nagyközönség számára és be lehet térni ide pár perc csendességre, erőgyűjtésre." Az alpolgármester szólt arról is, hogy jövőbemutató, XXI. századi gondolkodást tükröző fejlesztéseket indított el a Püspökség, amely példaértékű a belvárosi fejlesztések számára is, hiszen a palotakertben a zöldhulladék újrahasznosításra kerül sor és az öntözéshez használt víz sem terheli az ivóvízhálózatot.

Isten munkatársaiként felelősséggel a világért

Spányi Antal püspök Ferenc pápa, a környezetvédelemről szóló Laudato si kezdetű enciklikájára hivatkozva elmondta: "A közös otthonunk a teremtett világ, amit együtt kell őriznünk, gondoznunk. Úgy gondoltuk, ezt több területen is tudjuk szolgálni. A környezetvédelem jegyében egy Nissan Leaf elektromos autót vásárolt az egyházmegye, amelyre egy felirat került Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából. „Áldott légy Uram és minden alkotásod”. A főpásztor reméli, ez az idézet felhívja a figyelmet arra, hogy a teremtett világért mindannyian felelősek vagyunk.

A természetvédelem keretében az egyházmegye felújította a püspöki palota kertjét: az öntözéshez kútvizet használnak, szelektíven gyűjtik a szemetet, hasznosítják a zöldhulladékot és kerékpártárolókat alakítottak ki. Smohay András művészettörténész a bemutatón elmondta, hogy a több mint 200 éves kertet igyekeztek az eredeti állapotok szerint helyreállítani. Végül bejelentette Adventi Udvar mintájára júniustól zenei programokat szerveznek majd, a Hermann László Zeneiskolával közösen kamarakoncerteket tartanak, így még több lehetősége lesz a székesfehérváriaknak és a Fehérvárra látogatóknak betérni a palota gyönyörű udvarába.


Szívekbe vésett hála a gyermekekért

Spányi Antal megyés püspök 2011 óta Sarlós Boldogasszony ünnepén, a vértessomlói búcsúi szentmise után megáldja a gyermekért fohászkodó, gyermeket váró valamint a kisgyermekkel érkező családokat. A főpásztor bejelentette, hogy fogadalmi hálaajándékot készíttet a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására gyermekáldásban részesült családoknak. A fogadalmi tárgyak Ádám Krisztián és Zalavári Fruzsina iparművészek tervei alapján készülnek el. A vértessomlói kegytemplom falán elhelyezett ovális tárlóba ezüstözött szívek kerülnek. Mielőtt elhelyezik a kegytemplomban a fogadalmi tárgyakat, a szülők köszönetük jeléül gyermekük keresztnevét és születési évét belevéseti az egyházmegye a rézből készült, ezüstözött szívekbe.  Az első hálaszíveket Spányi Antal megyés püspök a vértessomlói búcsún, 2017. július 2-án 10 órakor áldja meg. Az imameghallhatásokkal a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalánál lehet jelentkezni a hivatal@szfvar.katolikus.hu e-mail címen, vagy a 8001 Székesfehérvár, Pf. 178. postacímen.  A levélben várják a Gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárására született kisgyermek keresztnevét, és születési idejét. A hálaszívek elkészítésének költségét a Székesfehérvári Egyházmegye vállalja. Minden évben a június 10-ig beérkező neveket tudják az azévi búcsú idejére a hálaszívekbe vésetni.

Etikusan újragondolva az élet jelentőségét

Soltész   Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a tájékoztatón elmondta: az a gondolkodás, amit a kormány hat és fél évvel ezelőtt indított  családpolitikáján keresztül, sok változást hozott az életvédelem és családvédelem területén. Mindez azonban nem valósulhatott  volna meg az egyházak és a közösségért tenni akaró civil szervezetek hozzájárulása nélkül. Nagymértékben csökkent az abortusz Magyarországon: 2010 előtt hosszú évekig több mint 40 ezer volt évente a művi terhesség megszakítások száma, mára ez évi 30 ezerre csökkent, ami öröm az édesanyáknak, a megmentett gyermekeknek, és öröm a közösségnek is.

Soltész Miklós beszélt azokról a támogatásokról is, amelyekben a Székesfehérvári Egyházmegye részesült. Ezek között van a hozzájárulás a Püspöki Palota és a Székesegyház renoválásához, valamint három zarándokhely - Bodajk, Ercsi és Alsószentiván - megújulásához. Ezenkívül támogatják a székesfehérvári és érdi egyházi iskolák bővítését, valamint a váli és lovasberényi templom felújítását is.

Az emberi élet ajándék, amelyet védeni kell

Hajdú Ferenc provikárius az egyházmegye életvédő programjaival kapcsolatban elmondta: a 2008 óta az egyházmegye által működtetett Lea Otthon több mint hatszáz várandós nőt fogadott be, több mint ezer gyermeknek biztosította, hogy az édesanyjával maradhasson, és több mint száz gyermek megszületését segítette. Az ugyancsak az egyházmegye fenntartásában működő Szent Kristóf-házban 31 fogyatékossággal élő napközbeni ellátását és további tizenegy ember egész napos, bentlakásos ellátását biztosítják. Az egyházmegye egy szakemberekből álló segítő csoportot is létrehozott, amelynek célja támogatni mindazokat, akik valamilyen okból kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Hozzátette, hogy az egyházmegye a fenntartásában működő iskolákban és a hitoktatáson keresztül mintegy 25 ezer gyermekkel és családjaikkal van kapcsolatban, ezért felelősségüknek tartják, hogy támogassák a segítségre szorulókat, a bántalmazottak mellé álljanak.

Spányi Antal püspök a sajtótájékoztató végén reményét fejezte ki, hogy a Székesfehérvár közösségéért is tett élet-teremtésvédelmi püspöki programok ugyanúgy szolgálják majd a város hírnevét, mint ahogy azt a püspöki sörök nemzetközi sikerén keresztül is megtapasztalhatták a fehérvári polgárok.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk