Az üldözött keresztények ajándéka a fehérvári püspöknek - beszámoló

2017. 06. 25. | | 2017. 06. 29.

 




Az üldözött keresztények ajándéka a fehérvári püspöknek

2017.06.25.- Különleges ünnepi szentmisében bérmálta meg Spányi Antal megyés püspök a solymári fiatalokat. Az eseményre Exc. Bashar Matti Warda erbili káld érsek úr és Ft. Salar Soulayman Bodagh újjáépítésért felelős általános helynök, káld katolikus atya, személyes ajándékként küldték Spányi Antal székesfehérvári megyés püspöknek a Mar Quryaqus elpusztított templomának megmaradt keresztjét.

A keresztet Kótai Róbert százados, katolikus tábori lelkész hozta el főpásztorának, aki 2015 óta, mint katonalelkész több ízben járt az Iraki Kurdisztánban, segítve Dr. Vezekényi Csaba urat, Magyarország Erbili Főkonzulját a keresztény kissebségekkel történt kapcsolatok és együttműködések kialakításában, vallásdiplomáciai szolgálatában. A keresztet 2017. június 25-én adta át a főkonzul és a lelkész a solymári templomban.

A relikvia a káld templom keresztje volt. A korpuszt erőszakkal eltávolították róla. Az ISIS katonái a szent helyet meggyalázták, oltárait szétverték, a keresztény szimbólumokra célba lőttek. Nemcsak arab, hanem német nyelven is keresztényeket gyalázó feliratokat festettek a templom és az azt körülvevő kolostor falaira.

Spányi Antal püspök levélben köszöni meg az erbili káld érsek ajándékát, amelyben biztosítja a főpapot a lelki közösségről, az üldözöttekért mondott ima folytatásáról, és arról, hogy keresi a személyes kapcsolatfelvétel lehetőségét is.

A főpásztor régóta kapcsolatban áll a CSI (Christian Solidarity International) keresztény nemzetközi emberjogi szervezettel és kíséri figyelemmel a szervezet munkáján keresztül a hitük miatt üldözöttek sorsát a világban. A főpásztor az erőszak felerősödése, a leégett templomok, a meggyalázott keresztek, az elhagyott falvak láttán 10 éve arra kérte az egyházmegye papjait és a híveket, hogy az üldözött és vértanúságot szenvedett keresztényekért írt imáját imádkozzák.

A XXI századi keresztényekért mondott imát több nyelvre lefordították és sokan mondják el az üldözöttekért. Megdöbbentő tény, hogy az elmúlt években a vallási hovatartozása miatt meggyilkolt emberek 70%-a keresztény volt. A keresztényellenes megnyilvánulások főként Afrikában, Ázsiában, Inidában és az arab országokban jellemzőek, ahol a keresztények kisebbségben élnek. A modernkori keresztényüldözés azonban minden földrészen létezik. Az iraki keresztények létszáma egyes becslések szerint az ezredfordulón megközelítette a másfél milliót, amely napjainkra, ötödére csökkent a véres események áldozatai miatt.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Az ima alábbi helyen olvasható:
www.szfvar.katolikus.hu/ima


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk