Betegek Világnapja - beszámoló

2017. 02. 11. | | 2017. 02. 12.

 

 

A kegyelem által a gyöngeség erővé válik - A Betegek Világnapján Székesfehérváron

2017.02.11. - Huszonöt éve rendelkezett úgy, az azóta szentté avatott II. János Pál pápa, hogy a világ minden katolikus templomában a Lourdes-i jelenések évfordulóján a betegért imádkozzanak. Székesfehérváron Spányi Antal megyés püspök mutatott be szentmisét a város papságával a jeles napon és szolgáltatta ki a betegek szentségét mindazoknak, akik fájdalmakat, vagy az időskor terheit viselik.

A megyés püspök beszédében megemlékezett a tizennégy éves Bernadette Soubirous-ról, akinek Lourdes-ban megjelent a Szűzanya és üzeneteket bízott rá. A jelenések helyén fakadt forrásnál kezdettől fogva sokan tapasztaltak csodás gyógyulásokat. A Szentatya ezért is kezdeményezte, hogy a Lourdes-i emléknapon „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Mária lelkét is fájdalom járta át, hét tőr fájdalma, ahogy a jövendölés szólt. A fájdalom ott van az ember életében, nem tudjuk kikerülni. Mit lehet kezdeni a ránk nehezedő fájdalommal, az élet terheivel? „Hogyan tudjuk saját betegségeinket úgy megélni, hogy ne lenyomjanak, hanem ebből a földi létből az égi otthon felé irányítsanak?” - tette fel a kérdést a főpásztor, majd hozzátette. Megpróbálhatunk elmenekülni, de ez nem mindig sikerül, lázadhatunk és megpróbálhatunk szembe szállni Istennel, de ezzel nem jutunk tovább. Tekintsünk Máriára és tanuljuk meg tőle, mit kell tennünk a szenvedések idején, mit lehet tenni a ránk nehezedő fájdalommal. Mária egész életét Krisztushoz kötötte. Az Ő szavait zárta a szívébe, töltötte be a lelkét, azokon elmélkedett. Átérezte Krisztus szenvedését, saját szenvedéseit is Krisztushoz kötötte.

A megyés püspök azt is hangsúlyozta az első keresztények, is már abban bíztak, hogy szenvedésükkel részesei lettek Krisztus szenvedésének. Nem kell magunkra maradnunk, hanem az imádság, a béketűrő lelkület, a hit által kell élnünk, akár a fájdalommal teli életünket is Krisztussal. Mert, ahogy mi is viselhetjük Jézus keresztjének egy részét, úgy kérhetjük Tőle, legyen velünk szenvedéseinkben. Ezt emberi ésszel és okoskodással lehetetlen belátni, de a nehézségeket a szenvedést, a halált, a hit szemével kell látnunk.”

A főpásztor arról is beszélt, hogy a betegek kenete, megerősít bennünket testileg és lelkileg is, és nehézségeinkkel Krisztushoz kerülhetünk közelebb. A szentbeszéd után a szentség felvételére felkészült hívek, megújították keresztségi fogadalmukat, majd a főpásztor és a papság a megáldott olajjal megkenték a betegek homlokát és kezeit. Közben elimádkozták a szentség különleges kegyelmét kérő imát.

A szentmise végén a megyés püspök imádkozott mindazokért, akik súlyos kereszteket hordoznak, hogy testi-lelki gyengeségeikben a kegyelem által erőt kapjanak, és imádkozott azokért is, akik beteg hozzátartozóiknak gondját viselik, hogy szeretettel és türelemmel tudják szolgálni a rájuk bízottakat.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk