Bogner Mária Margit halálának évfordulója - beszámoló

2011. 05. 15. |

 

püspöki áldás

 

Bogner Mária Margit  vizitációs nővérre emlékeztek halálának évfordulóján az Érd-óvárosi Szent Mihály templomban. A püspöki szentmisén az egyházmegyés papokon kívül, a Délvidékről származó szerzetesnő tiszteletére megjelentek a Bogner család tagjai, a Vizitációs Rend és a Szeretet misszionáriusai rend tagjai és számos Szabadka környéki zarándok is.

Spányi Antal megyés püspök a szentmisében felidézte a „magyar Kis Terézként” emlegetett nővér életútját. A már gyermekkorában mozgássérültté váló Margit, komoly lelki életet él, bérmálkozása igazi megtérés. Magánfogadalmakat tesz és hosszas, súlyos betegség után 1927-ben belép a vizitációs nővérek thurnfeldi (Tirol) kolostorába. 1928-ban a rend első magyarországi zárdájában, Érden ő az első novícia. A zárda kiemelkedő egyénisége, aki kisugárzásával és belső erejével sokak csodálatát nyerte el. 1932-ben tett örök fogadalmat, amely után mindkét tüdejét megtámadta a gyilkos kór. A szenvedés iskolájában edzette az Úr. Türelemmel viselt betegségek után egy évvel később, fiatalon halt meg. A szerzetesrend első magyarországi kolostorában az első fogadalmas nővér a szeretet első áldozata lett. Sírja ma is valóságos zarándokhely az Érd-óvárosi templom kertjében. A püspök beszédében kihangsúlyozta: Benne beteljesedett Krisztusnak az a mondása, hogy „aki odaadja életét, megtalálja azt.” A püspök arra buzdította a híveket, hogy kövessék a szentéletű szerzetesnőt az erényeinek gyakorlásában. „Ne csak csodáljuk Őt, hanem kövessük Őt a türelmesség, a békesség, a vidámság, az imádságos és erős lelkűségben. Az ilyen erényes szép élettel könyörögjük ki oltárra emelését!”

Egy lengyelországi csodálatos gyógyulás reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.  Spányi Antal püspök születésének századik évfordulóján, 2005-ben történelmi bizottságot nevezett ki a boldoggá avatás intézésére. Idén is arra kérte a székesfehérvári egyházmegye papjait, hogy a hívekkel együtt minden szentmisében Kaszap István mellett Bogner Mária Margit boldoggáavatásáért is imádkozzanak.

A szentmise végén a sírral szemben a megyéspüspök és a város polgármestere II. János Pál pápa boldoggáavatása és születési évfordulója alkalmából egy tölgyet ültettek. A boldogemlékű pápa szülőhelyéről Wadowiceből hozatott fát az Érd-Óváros Egyházközség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének érdi szervezete. A boldoggáavatásra készülő felújított templomkertben így a szeretet két vértanújára is emlékezhetnek az arra járók.

- BPK -
Fényképeket készítette Ugrits Tamás
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk