Egyházmegyei Látónap - beszámoló

2012. 09. 08. | | frissítve 2012. 09. 10.

 

A Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális tervének a gyakorlatba való beépítését, híveinek közös gondolkodását, szolgálja immár nyolcadik éve a Látónap elnevezésű konferencia. A tematikus napon a plébániai csoportok képviselői és plébánosaik ülnek egy asztalhoz, hogy a plébániai lelkipásztori munkát közös elhatározással elősegítsék.

Az idei téma a katekumenátusi út újrafelfedezése volt. Az ősegyházban a katekumenátus a hitéletbe való bevezetés útja volt. Mai szekularizált, Istent elutasító, és nélkülöző társadalmunkban, napjaink lelkipásztorkodásban az egyház újra életre akarja kelteni ezt a missziós utat.

 

 

atyákkal készített riport

 

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a konferencia elején úgy fogalmazott: újra kell gondolkodnunk azon, hogyan válhatunk az egyház élő tagjaivá, mert nem mindegy hogy hétköznap hányan lesznek a templomokban, milyen erős lesz a katolikus egyház.

Spányi Antal megyés püspök megnyitó beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházmegye lelkipásztori tervében nagyon fontosak azok, akik még nem lépték át a templom küszöbét, vagy erősebb elköteleződést akarnak az egyház felé. A katekumenátus már régóta ajánlott útja az egyháznak, az, ahogy egy felnőtt eljut a beavató szentségekhez, belegyökeresedik az egyházba. „Tudjuk, hogy az Isten kegyelme, ami az életet mozgatja, irányítja, de a plébániákon kellenek befogadó csoportok, akik erre a hitfelismerésre személyes példájukkal, megértő kísérésükkel segítik az Istent keresőket”- hangsúlyozta. „Amikor az Új evangelizáció évét éljük és a Hit Évének megnyitására készülünk, akkor különösen fontos, hogy értsük meg, hogy gondolkodásunkat meg kell reformálnunk. Próbáljunk erre az útra állni, ezt az utat gyakorlattá tenni” - bíztatott a főpásztor.

Tornyai Gábor atya plébániáján már működnek katekumen csoportok. Előadásában saját személyes katekumenátusi útjáról tett tanúságot, és azokról, akiket ezen az úton az egyházba vezetett. Bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyek az egyház gondolkodását tükrözik a katekumenátusi útról, a II. Vatikáni Zsinat dekrétuma, a Püspökkari rendelkezések és a székesfehérvári egyházmegyei zsinat rendelkezései alapján. „A katekumenátus fontos része a baráti találkozás, közösség kialakulása. Plébánosként sokan jöttek, hogy szeretnének megkeresztelkedni, de rájöttem, valamit nem jól csinálok, mert nem lettek a közösség tagjai.  Kell egy csapat a plébánián, akik arra segítsék a keresőket, hogy Jézussal találkozzanak”   – mondta a plébános.
A katekumenátusi utat bemutató eladás után Tóth Tamás plébános riportjai következtek. Először olyan lelkipásztorokat kérdezett Fehérvárról, Mórról, és Budaörsről, akiknél már működnek katekumen csoportok. Mindannyian arról vallottak: az egyéni felkészítés után elmaradtak a kereszteltek a templomból, a közösségi befogadás megtartotta őket. Megmozdult az egész egyházközség, hisz közösségről tanúságot tenni, csak közösségben lehet.

Ezután néhány befogadó csoporttag következett. A kérdezettek egyhangúlag arról beszéltek, a hit átadásának öröme motiválta őket, számos kegyelmet, hitük megerősítését kapták a kísérés során. Ahány katekumen, annyi életút, annyiféle gondolkodás, megszólítás. A legfontosabb, hogy érezzék, szerethetőek, Isten elfogadja és szereti őket.

Harmadszorra a jelenleg katekumen csoportba járók szólaltak meg. Volt, aki gyermeke keresztelésekor, vagy elsőáldozásakor, hallotta meg a plébános hívó szavát és kezdett el közösségbe, katekumen csoportba járni. Bár féltek az első alkalomtól, rövidesen olyan közösséget találtak, ahol szeretettel elfogadták és egyenrangú tagként fogadták őket. Lelki fejlődésük elindult, önmagukat is jobban megismerték.

Tóth Tamás plébános a riport végén bíztatta a jelenlevőket: nem kell attól tartani, hogyan szólítsuk meg a kereső embereket, mert a meghívás Isten dolga. Papnak, befogadónak csak készen kell állni arra, hogy melléjük álljon és segítse őket ezen az úton.

Hajdu Ferenc provikárius, érdi plébános záróbeszédében megköszönte az előadóknak a katekumenátusi útról szóló színvonalas előadásukat, és külön megköszönte a lelkipásztoroknak, híveknek a csoportbeszélgetéseken kialakított együttgondolkodást.


- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Katekumenátus műhelyfoglalkozások

A szervező atyák Száraz László, Tóth Tamás és Tornyai Gábor rendszeres műhelyfoglalkozás szervezését tervezik, melynek első alkalmára 2012. november 3-án, 10 órai kezdettel kerül sor a Székesfehérvár Öreghegyi plébánián. Azok, akik szeretnének jönni ill. erre az első alkalomra nem tudnak jönni, de szeretnének a ketakumenátus témában egyházmegyei szinten tájékoztatást kapni, információ küldés céljából küldjék el nevüket, email címüket és/vagy telefonszámukat a honlapreferensnek (30 758 28 50). 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk