Elhunyt Dr. Szilárdfy Zoltánért bemutatott szentmise - beszámoló

2018. 01. 15. | | 2018. 01. 16.

 

 

A szépség rajongója volt – Emlékmise Dr. Szilárdfy Zoltán művészettörténész, áldozópap lelki üdvéért

2018.01.17. - Szeretett szolgálati helyén, a székesfehérvári székesegyházban emlékeztek meg paptársai, egykori hívei, és munkatársai a közelmúltban elhunyt Dr. Szilárdfy Zoltán művészettörténészről, áldozópapról. A Székesfehérvári Egyházmegye kegyelettel és tisztelettel tekint vissza lelkipásztorára, a nagytudású tanárra, aki szakértelmével szerzett felülmúlhatatlan érdemeket a keresztény kultusztörténet és ikonográfia tudományában. „A szépség rajongója volt. Sajátos szemmel nézte a világban őrzött alkotásokban, töredékekben, akár torzokban is a szépet, és bennük minden szépnek a forrásában, magában Istenben gyönyörködött.” – mondta el Spányi Antal megyés püspök a gyászmisében.

Szilárdfy Zoltán atya életpályájáról elmélkedve Spányi Antal püspök kiemelte: Családjában megélt, és édesanyjához fűződő szeretet kapcsolata meghatározta 81. évéig tartó életét. Sajátos módon járta be lelkipásztori útját, építette szolgálatával Isten egyházát. Szentelő püspökével, Shvoy Lajos püspökkel bensőséges kapcsolatot ápolt. Főpásztora az egyházmegyei múzeum vezetésében szánt komoly szerepet neki, amelyet nem sikerült véghez vinni. „Zoltán atya így is sokat tett a múzeumért, gondja volt mindazon dolgok begyűjtésére és szakszerű megőrzésére, amelyek az egyház számára értéket jelentettek.” – emelte ki a püspök.

Tudományos munkásságát méltatva a főpásztor elmondta: Zoltán atya az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1981-ben kitüntetéses oklevéllel művészettörténész diplomát szerezett. Az egyetemi doktorátus fokozatát summa cum laude minősítéssel 1985-ben nyerte el A barokk szentképek Magyarországon című könyvével. 1984-ben keresztény ikonográfiai témájú egyetemi szakdolgozatok elismerésére jutalomdíjat alapított. 1990-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, majd több féléven át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott előadója. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 1989 és 2012 között a keresztény ikonográfia óraadó tanára. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 1994-ben Henszlmann Imre-díjjal, 2006-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium Fraknói Vilmos-díjjal ismerte el munkásságát. 2003-ban, családjának tartózkodási helye, Pomáz város díszpolgára lett. Végakaratának megfelelően is, a pomázi „új” temetőben lévő családi sír lett végső nyughelye.

Spányi Antal püspök nemcsak a szépség rajongójának, hanem a Lélek pásztorának is nevezte Szilárdfy Zoltánt, aki sajátos szemmel nézte a világot, a szépen keresztül személve Istent. „Jézus papja volt. Tanúságot tett róla betegségében is, magányosan, otthonában egyesülve az egész egyházzal, Krisztus megváltó áldozatával. Kereste az igazságot, a szépet, a jót és mindennek a forrását Istent szolgálta. Írásba foglalva gondolatait erről, tanulmányt írt Krisztus szenvedéséről haláláról és megváltó áldozatáról.”

A megyés püspök személyes, baráti kapcsolatáról is beszélt Szilárdfy Zoltán atyával, aki mint elmondta bőséges szellemi kincseit szívesen osztotta meg az arra érzékeny és nyitott hallgatósággal.

A szentmise végén Spányi Antal megyés püspök vezetésével Dr. Szilárdfy Zoltán művészettörténész, pap lelki üdvéért közösen imádkoztak a hívek, emlékét őrző tisztelői. „Legyen része abban a boldogságban, amiben hitt. Az Atyai Ház örömében, dicsérhesse az örök és végtelen Istent.” - fejezte be imáját a főpásztor.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Bertáné Pintér Katalin
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



 

A Bonum TV tavaly Zoltán atyával készített interjúja: bonumtv.hu

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk