Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Ciszterci) - beszámoló

2017. 03. 02. | | 2017. 03. 06.

 

 

Nagyböjtben szemléljük Isten igaz és örök szeretetét - Elsőcsütörtök a Ciszterci Nagyboldogasszony templomban

2017. március 6. - Székesfehérvár hagyományos közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepén, a ciszterci Nagyboldogasszony templomba várta Spányi Antal megyés püspök a város híveit, hogy a székváros papságával együtt imádkozzanak a világ békéjéért, egyházunkért, hazánkért, a magyar családokért. A főpásztort Brückner Ákos Előd O.Cist. plébános köszöntötte és kérte fel a liturgia megtartására, iránymutató gondolatainak átadására.

A szentmisében mondott beszédében a megyés püspök az egyházi év különlegesen fontos idejéről, a nagyböjtről elmélkedett. „ Sajátos hangulattal, sajátos szertartásokkal hív bennünket az Egyház, hogy újuljunk meg.  Hív bennünket a bűnbánatra, és egy új útra, amelyen által közvetlenül, még intenzívebb módon megtapasztalhatjuk Isten végtelen szeretetét.” - hangsúlyozta, majd beszélt Hamvazószerda jelentőségéről, a keresztútjárásról. „A keresztúton szemléljük Krisztust, de nemcsak földi szenvedését, amelyet bűneinkért viselt, hanem szeretetét, amely erőt adott neki a kereszt vállalásához, a mi megváltásunkhoz.”

A főpásztor a nagyböjti idő különleges kegyelmének nevezte azt a bűnbánatot, amely egy megújult életre hív bennünket. „A nagyböjt kezdetén próbáljuk meg az egyház kétezer éves hagyományainak igazságait elmélyíteni. A bűnbánat, a böjt, rá akar ébreszteni bennünket, hol tartunk és mi az életünk célja. Készüljünk fel a Húsvét szent ünnepére azzal is, hogy mélyen és komolyan vesszük szentgyónást. ... Meg kell értenünk, hogy a bűnök eltorzítják életünket és alkalmatlanná tesznek arra, hogy felfogjuk Isten szeretetét, és hogy ezt a szeretetet beleragyogjuk a világba.” - emelte ki a beszédben, majd hozzátette. „A bűnbánat elsősorban változás a jóra. Nem érzelem, hanem egy akarati elhatározás, hogy jobban szeretem Krisztust.  A bűnbánat által olyan leszek, amilyennek Isten engem látni akar. Kegyelme begyógyítja a régi bűnök emlékét és erőt ad, hogy Jézus felé emeljük tekintetünket.”

Spányi Antal püspök a nagyböjti idő lelki útját a szentek életpéldáján keresztül mutatta be. Ők rádöbbentek mit vétettek, megbánták bűneiket, és elfordultak attól, ami fogva tartotta őket. Így váltak Krisztus szeretetének tanúivá, gyógyították imáikkal a körülöttük élőket. Példájuk által nekünk is meg kell újulnunk, hogy hathatósan imádkozzunk mi is, nemzetünkért, a hozzánk tartozókért, minden emberért. Az imával jobbá tehetjük a világot, de tudnunk kell, hogy ez harc és küzdelem a gonosz lélekkel, a világ rossz szellemével. „Térjünk meg, engeszteljünk a magunk és a mások bűneiért, mutassunk példát és tudatosan járjunk az engesztelés útján. Legyünk ilyen új teremtmények, járjuk az életszentség útját, napról napra, hordjuk az új teremtmények vonásait, hogy Isten végtelen szeretetének tanúi lehessünk a világban.” - szólította fel a főpásztor, majd azt is hangsúlyozta, hogy a nagyböjti időben próbáljuk megérteni Isten igaz és örök szeretetét, hogy megérintsen bennünket és többé ne kelljen járnunk a rossz úton. Krisztus értünk hordozott keresztjével és értünk vállalt kínhalálával megváltott bennünket.  Új élettel ajándékozott meg, egy új életre képes vezetni bennünket.

A szentmisét követő szentórán, a főpásztor a hit kegyelméért imádkozott, hogy amit értelmünkkel nem tudunk felfogni, azt hitünkkel meg tudjuk ragadni. Hogy az Oltárszentségben jelenlevő Krisztust köztünk élő valóság legyen. Imádkozott a hívek egységégért, hogy együtt tudják hittel szemlélni az örök élet értékeit, egy Testet alkossanak Krisztusban, együtt építsék Isten országát.

Spányi Antal püspök elmélkedését zárva elmondta a Prohászka Imaszövetség imáját az új papi és szerzetesi hivatásokért, majd a székesfehérvári egyházmegye imáját a XXI. század üldözött keresztényeiért.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk