Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka) - beszámoló

2016. 07. 07. | | 2016. 07. 09.

 

 

2016.07.07. - „Ha rádöbbennénk arra, hogy életünk kereszthordozása mögött mekkora isteni szeretet áll, mennyi gondoskodás és áldás kísér bennünket, ezerféle nehézségen segítene át.”- hangzott el Spányi Antal megyés püspök beszédében a város elsőcsütörtöki közös imádságán.

A nyár közepén, a Prohászka templomban gyűltek össze Székesfehérvár katolikus hívei, hogy együtt imádkozzanak a megyés püspökkel az egyházért, a családokért, új papi és szerzetesi hivatásokért. Tóth Tamás plébános megköszönte a főpásztornak a havonta meghirdetett imaalkalmakat, mert az Úr jelenlétében „a csend gyógyít, rendbe tesz bennünket.” - hangsúlyozta, majd hozzátette: „Isten a nagy dolgokat a csendben teszi meg, szól hozzánk és mi ebben a bensőséges találkozásban tudunk válaszolni szavára.”

A főpásztor is beszédében arról a csendről elmélkedett, amelyet meg kell teremtenünk, hogy szívünkbe tudjuk zárni az evangélium tanításait, hogy Isten és ember belső párbeszédéből életet formáló cselekedetek születhessenek. „Törekvéseinkre így kapunk áldást, amelyben bőségesen részesülünk mindazokkal együtt, akik velünk egy közösségben várják imáink meghallgatását.” - mondta a püspök.

„Sokan kimentik magukat, sokféle ürüggyel, az imádság alól. Most nem alkalmas az idő, most még képtelen vagyok rá. Sok a munkám, most előbb gondoskodnom kell másokról, és így tovább. És sokat panaszkodunk a világra, hogy mennyi méltatlanság ér bennünket, nem értenek meg a családban, a munkahelyen, mennyi botrány van körülöttünk.” - sorolta azokat az érveket a püspök, amelyek eltávolítanak az imától. „Természetesen mindebben van igazság, - mondta - de valójában önmagunk felmentéséről van szó, hogy ne kelljen Isten szavára válaszolnunk.” A főpásztor Dávid király és az apostolok meghívásának példáján keresztül mutatta be, hogy nincs azaz élethelyzet, az a bűn, amelyben Isten érintése ne tudna gyökeresen megváltoztatni bennünket, hogy mi is tanúságtevő keresztényekké váljunk.

A szentmise után tartott közös szentórán a megyés püspök azért imádkozott, hogy új, másféle látásmódot adjon nekünk az Úr, hogy minden nehézségünket, keresztünket felajánlva, felhagyjunk panaszainkkal, Istent tegyük életünk középpontjává, aki nevünkön szólít minket, aki meghalt értünk, és készíti a helyet számunkra az örök hazában. 

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk