Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2017. 12. 07. | | 2017. 12. 08.

 

 

Eltelni Isten jelenlétével - Elsőcsütörtöki közös ünnep a székesfehérvári Szent Imre templomban

2017.12.07. - Advent szent időszakában, a Szeplőtelen fogantatás előestéjén ismét összegyűltek Székesfehérvár hívei, hogy a hónap első csütörtöki napján közösen imádkozzanak a megyés püspök vezetésével egyházunkért, a papi hivatásokért, a családokért, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. A liturgikus év első alkalmának a Szent Imre templom adott helyet.

A főpásztort Dózsa István plébános, püspöki vagyonkezelő köszöntötte, majd az imaórához kapcsolódóan hangsúlyozta: „Ha valamiből egyre kevesebb van nekünk, azt mondjuk, gyorsan múlik, ha valamiből egyre több van, akkor azt mondjuk telik. Az idő is múlik vagy telik szóhasználatukban. Az Istennel eltöltött időnek azonban mindig telnie kell, nem szabad, hogy elmúljon. Úgy leszünk egyre gazdagabbak Istenben, ha sohasem csak elmúlnak a Vele eltöltött percek, órák. A mai szép ünnepen, az idei adventben teljünk el Isten jelenlétével!”

Spányi Antal püspök homíliájában az ünnephez kapcsolódóan, a régi magyar ének soraival elmélkedett Máriáról: „Egészen szép vagy Mária”. A főpásztor arról beszélt, hogy a Szűzanya szépségét a belső értékek külső ragyogása adta. Mária által eljutunk minden szépség forrásához, mert Ő az Istenhez vezet bennünket. Az ember elveszítette ezt a ragyogását az áteredő bűn által, de Krisztus áldozatában, Mária közbenjárására teljesen megújulhat életünk. „Mert, ami igazán szép, az mindig állandó, túlmutat önmagán egy olyan valóságba, amely Istent mutatja meg nekünk. Mária szépsége, Isten ajándéka, amelyet Krisztus megváltó halálának érdeméből kapott, és amely Isten jóságát és megváltozhatatlan szeretetét hirdeti. Az „új Évával” megjelent közöttünk az új ember, akiben nincsen semmiféle foltja, árnyéka a bűnnek, a gyarlóságnak, az emberi gyengeségnek. Isten kegyelme teljessé vált benne.”

A főpásztor arról is beszélt, Máriát egész életében a szeretetből fakadó segíteni akarás jellemezte. „A Krisztustól kapott Égi Anyához a keresztények egymást váltó nemzedékei hittel és bizalommal, gyermeki ragaszkodással, fordultak. Ő, mint egy édesanya meghallgatja imáinkat, hozzá fohászkodva közben jár értünk… Kérhetjük a Szűzanyát földi dolgokért, de Őt arra választotta ki az Úr, hogy Szent Fiához vezessen minket, és segítsen bennünket az életszentség útján.”

A megyés püspök a szentmise után imájában arra kérte a Boldogságos Szűz Máriát, hogy kérje el az Örök Atyától számunkra azokat a kegyelmeket, amelyek által mi is a krisztusi úton járhatunk. „Mária imáit kérve borulunk le Eléd Jézusunk, mert bízunk az Ő anyai szeretetében, közbenjáró jóságában, amellyel kiesdi számunkra mindazokat a kegyelmeket, amelyekre szükségünk van. Hogy krisztusi emberré váljunk, hogy földi vágyainkat a helyükre tegyük, hogy ne akarjunk többnek látszani, és ne mást akarjunk szolgálni csak az Urat… Kérünk, Jézus segíts, hogy megszabaduljunk a rossz beidegződésektől, a megkötözöttségeinktől. Ez az advent hozzon megújulást, hogy haladjunk előre a beteljesedés felé. Olyanná váljunk, amilyennek Te akarsz látni bennünket. Szabaduljunk meg a magunk ábrándjaitól, rögeszméinktől, és keljünk új életre, amelyet Máriában örök példaképül adtál nekünk!”

A püspök végül azért imádkozott, hogy közelebb kerülve Jézushoz, ne csak egy ünnepre készüljünk, hanem beengedve szívünkbe az ő fényét, beragyoghassuk általa a sokszor sötétben élő világot.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk