Emlékmenet a doni hősökért – zászlószentelés Székesfehérváron - beszámoló

2019. 02. 21. | | 2019. 02. 21.

 

 

Emléktúrával és zászlómegáldással tisztelegtek a doni hősök emléke előtt

2019.02.21. – Az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére – tisztelegve az elhunytak előtt –, a Magyar Tartalékosok Szövetsége emlékmenetet szervezett immár 19. alkalommal hazánkban, több helyszínen. A Doni Hősök Emléktúra Fejér megyében zárult, ünnepi zászlómegáldással és a „Fejér menetszázad” egynapos menetelésével, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegtek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt, vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

Az emléktúra résztvevőit a MATASZ Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos köszöntötte. Köszönetet mondott a jelenlévő Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, aki 19 évvel ezelőtt, barátaival közösen megteremtette az emléktúra hagyományát. A jelenvelő fiatalokhoz szólva elmondta, bár nem ismerhetik azokat, akik katonaként parancsot teljesítettek a Don- kanyarban, de ez a fajta hagyományőrzés és történelemtisztelet mutatja, az emléktúra célja megvalósult: megőrződik a hazájukért helytálló katonahősök emléke.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a Don-kanyarban elesett hősök a Magyar Honvédség több mint 170 éves történetének legborzalmasabb napjaiban küzdöttek, harcoltak hazánkért. Hozzátette, hogy az utódoknak kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés annak érdekében, hogy ezek az események soha ne történhessenek meg újra. Majd az alpolgármester a Hősök terén átadta a város ajándékát, a menetszázad zászlóját.

Az átadást követően Spányi Antal megyés püspök megáldotta az egységzászlót, és áldást mondott a menetszázad tagjaira. Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze a menetelőkhöz a becsületességről, mint katonai erényről szólt Wass Albert verse és bibliai idézetek alapján. Beszéde végén a lekész imádkozott a résztvevőkért.

Az ünnepség végén a harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegtek: Wilmek Tibor a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Dancs Norbert a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője, dr. Varga Péter Fejér megyei rendőrfőkapitány, Kovács Zsolt városi rendőrkapitány.

Az eseményen részt vettek még: Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainak képviselői, a városban állomásozó NATO Integrált Parancsnokság képviselői, Vadon Gábor, a honvéd nyugállományúak elnöke, valamint a MATASZ hagyományőrző tagozatának vezetői is.

A század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott menet dobszó mellett vonult végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig. Zámoly, Sárkeresztes, majd ismét Székesfehérvár érintésével az emlékmenetet 18 órakor koszorúzással zárták a Hosszútemetőnél.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk