Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2016. 01. 12. | | 2016. 01. 13.

 

 

„Családjukra gondolva küzdöttek ...”
Kegyeleti tűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál

2016.01.12. - A hagyományokhoz híven kegyeleti tűzgyújtással, visszaemlékezésekkel, ökumenikus imádsággal tisztelegtek a 2. Magyar Hadsereg hősei előtt, az Urivi áttörés 73. évfordulóján, a pákozdi Mészeg-hegyen álló Don-kanyar Emlékkápolnánál. Idén a 22. alkalommal megtartott megemlékezést a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a 457. számú Prohászka Ottokár cserkészcsapat szervezte.

Az ünnepségen először Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet. Serfőző Simon "Feledésből az emlékmű" című verséből idézett, melyben az ártatlan áldozatok emlékműve elhallgatásból épül fel, és a mártíroknak a megtagadás jut osztályrészül. Vargha Tamás felidézte, hogy több mint két évtizeddel ezelőtt Bobory Zoltán, fehérvári költő indította el az emlékezést az urivi hídfőnél elesett mintegy 120 ezer magyar katonára. Jóakaratú emberek támogatásával felépíttette a Don-kanyar emlékkápolnát azokért, akik életüket áldozták hazánkért.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke megemlékező beszédében hangsúlyozta: "Minden jelenlévő tudja, mit jelent ez a zarándokhely, tudja, hogy 136 ezer halott magyar katona és mártír emlékére épült a kápolna 1993-ban, elsőként az országban. Azóta is a legjelentősebb zarándokhelye azoknak, akik személyes kegyeleti, lelkiismereti, történelmi és nemzeti tudattal tartják fontosnak az emlékezést és emlékeztetést."

A történelmi egyházak képviselői közül először Bencze András helyettes püspök, evangélikus lelkész imádkozott az ukrajnai harcmezőkön megholtakért, és azokért, akiket itthon temettek el. Imáját Oláh Emil alezredes, protestáns tábori esperes fohásza követte.

Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, hogy „katonáink nem hódítani, másokat leigázni mentek a Don-kanyarba, hanem mert menniük kellett. Lelkükben ott élt a tudat, amelyről híradások, tábori postáik is szóltak: a nemzetet és a hazát akarták védeni. Családjukra gondolva küzdöttek és hősies módon álltak helyt.” A főpásztor ezután imádkozott a II. világháború minden áldozatáért, a doni katonákért, hogy Isten, aki látta küzdelmüket, hősiességüket, jutalmazza meg őket el nem múló országában az igazak győzelmével, adjon megnyugvást nekik az örök békesség honában.

Pákozdon 23 évvel ezelőtt helyezték nyugalomra a Roszkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványait, méltó emléket állítva a doni hősöknek. Azóta minden esztendőben az emlékezők, az ismeretlen katona sírjánál helyezik el koszorúikat. Az idei imádságos megemlékezés végén Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Fucsku Sándor vezérőrnagy is tisztelgett a hősök emléke előtt.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk