Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise - beszámoló

2018. 04. 01. | | 2018. 04. 01.

 

 

2018.04.01. - Húsvétvasárnap délelőtt a Székesegyházban Spányi Antal tartott ünnepi szentmisét Urunk feltámadásának ünnepén.

Homíliájában elmondta, hogy a húsvét szép és gazdag ünnep, ha megtartjuk mindazt, amit a keresztény kultúra - melyet fontos megőriznünk és védenünk - kétezer év alatt az ünnep köré szervezett. Húsvét lényege csak a hit szemén keresztül érthető meg - ahogy Jézus feltámadásának jelei is csak a hit fényében váltak világossá és reménnyé. A mostani evangéliumi szakasz szereplői így lettek első tanúivá a megváltás beteljesedésének: látták valóra válni Isten ígéreteit. Szívüket betöltötte a hit öröme: feltámadt az Úr, valóban feltámadt!

Nem az számít, ki milyen volt korábban, hanem az fontos, hogy ki milyen most és milyenné válik. Újjászülettünk! A föltámadás Isten ajándéka, szeretetének kézzel fogható és örök jele: én veletek vagyok a világ végéig. Ezt az ajándékot nem magunknak kaptuk, hanem azért, hogy menjünk el az egész világra és tegyünk tanúságot róla. A világ nem érti meg ezt a tanúságtételt, azonban mindig akadnak, akik hallatán megváltoztatják életüket és Isten felé fordulnak. Így van nekünk ma is a katolikus egyház és hitvilágunk, mely Isten felé segít minket és melynek gazdag hagyományát őrizzük.

Engedjük, hogy a liturgia során átlényegüljön lelkünk, mint ahogy most a nagyhét és a húsvét során ez történt és történik. Értsük meg, hogy ez nem „magánügy”, hanem a Krisztust követő emberre a világ, a többiek vannak ránk bízva. Feladatunk, hogy szeretetben, azonban határozottan és egyértelműen ismertessük meg annak az életnek az örömét, melynek alapja Isten szeretete. Ez a tanúságtételünk válik a minket követő nemzedékek keresztény világának alapjául.

A főpásztor a szentmise végén ünnepi áldással bocsátotta el a híveket.

- Marian -
Fényképeket készítette Lugosi Balázs

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk