Karitász találkozó Gánton - beszámoló

2019. 02. 25. | | 2019. 02. 26.

 

 

 

Isten irgalma átalakítja az emberi szívet – Karitász találkozó Gánton

2019.02.25. – A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász központ fehérvári intézményeinek munkatársai közösségépítő és szakmai napot tartottak Gánton, a Fecskepalotában. A találkozó egyben a 2018-as év értékelése és a 2019-es év előirányzott terveinek, jótékonysági akcióinak ismertetése is volt. Spányi Antal püspök, karitász-elnök az irgalmasság testi és lelki cselekedeteiről beszélt a mintegy negyven karitász munkatársnak, hogy megerősítse őket segítő szolgálatukban.

Orbán Péter, a Fecskepalota elnevezésű – fogyatékossággal élőket, betegeket befogadó – intézmény vezetője bemutatta a pihenésre, különféle közösségi programokra lehetőséget biztosító üdülőközpont 25 éves történetét. A Szép Jelen Alapítvány által fenntartott ház rehabilitációra, tartalmas együttlétre, testi-lelki egészséget erősítő időtöltésre teremt alkalmat. Ahogy az intézményvezető elmondta: „A Fecskepalota egy meghitt fedél, amely apránként, sok munkával épült, és gondosan rendben tartott, emberléptékű hajlékká vált. Egy tevékeny emberekből álló közösség, ahol a másikat bizalommal elfogadják. Az együttműködés helye.”

Spányi Antal püspök, karitász-elnök először köszönetet mondott a karitász munkatársaknak azért, hogy „meghallották az Úr hívó szavát, melyet az Egyház közvetített feléjük, a maga sokszor gyenge hangján. Meghallották abban a hangzavarban, amelyet a világ gerjeszt, és amelynek célja, hogy elnyomja az Istentől jövő meghívást, hogy legyünk Krisztus szeretetének hírnökei, közvetítői.” Majd a püspök Ferenc pápa 2016-ös nagyböjt gondolatait felhasználva, az irgalmasság cselekedeteiről beszélt a jelenlevőknek. „Isten irgalma átalakítja az ember szívét, megmutatja neki a hűséges szeretetet, és ezzel alkalmassá teszi őt az irgalmasságra. Ez egy mindig megújuló csoda, ahogy az isteni irgalmasság beragyogja bármelyikünk életét. A felebarátaink iránti szeretetre ösztönözve bennünket és arra indít minket, amit az egyházi hagyomány az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek nevez.”

A karitász-elnök arról is beszélt, a 20. század totalitárius rendszereiben is megmutatkoztak, és napjaink technokrata és egyeduralkodó ideológiáiban is megjelennek a magukat emberbarát mozgalmaknak és jótékonykodó, emberi jogokért küzdő intézményeknek beállító szervezetek. Hangzatos jelszavakat hirdetnek, miközben megkísérlik Istent jelentéktelenné tenni, és az embert egy kihasználható tömeggé alacsonyítani. Az irgalmasság cselekedetei pedig arra tanítanak, hogy végre kilépjünk saját, Istentől és embertől elidegenedett létezésmódunkból. „Ha a testi szükségleteiken keresztül megérintjük Jézus testét rászoruló testvéreinkben, akiknek ételt, ruhát, szállást adunk, vagy meglátogatva őket a lelki szükségleteiket enyhítjük – tanácsadás, tanítás, megbocsájtás, figyelmeztetés, imádkozás által – közvetlenebbül tapasztaljuk meg Isten irgalmát irántunk. A testi és lelki cselekedeteket ezért sohasem szabad szétválasztani. A szükséget szenvedő megérintésével válhat tudatossá a bűnös ember számára a meggyőződés, hogy ő maga is csak egy szegény koldus. Csak ez a szeretet lehet válasz a boldogság és szeretet iránti végtelen szomjúságra, amelyet az ember a tudás, a hatalom és a birtoklás bálványaival akar csillapítani.”

A püspök beszéde után az Egyházmegyei Karitász központ, a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali és Bentlakásos intézménye, és a RÉV szenvedélybeteg szolgálat vezetői értékelték az elmúlt esztendő országos és helyi akcióit, az intézményekben folyó munkát, és bemutatták a 2019-es esztendő elképzeléseit. Majd a nap hátralevő részében a munkatársak egymás jobb megismerésére csapatépítő játékokon vettek részt.

Az egyházmegyei karitász központ 105 plébániai önkéntes csoportot, 1500 nyilvántartott önkéntest fog össze, és koordinálja az országos akciókat. A karitász tagok nyolc súlyponti területen munkálkodnak: idősek és betegek, családok, hajléktalanok, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők, nemzeti kisebbségek, menekültek, katasztrófát elszenvedők segítésében.

Berta Kata
Képek Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk