„Kék séta” az autizmus világnapján - beszámoló

2019. 04. 02. | | 2019. 04. 02.

 

 

 

Kék séta az autizmussal élőkért Székesfehérváron

2019. április 2. – Ismét „Kék sétát” szerveztek április 2-án, az autizmus világnapján Székesfehérváron. A „Ragyogj kékben!” jelszóval elindított nemzetközi mozgalomhoz az Autisták Országos Szövetsége fehérvári tagszervezete, a Más Fogyatékos Alapítvány csatlakoztatta a várost. Idén a székesfehérvári önkormányzat és a fehérvári egyházmegye mellett több oktatási intézmény is részt vett a szervezésben. A Kék sétán jelen volt Mahlerné Köfner Anikó kuratóriumi elnök, Spányi Antal megyés püspök, és Cser-Palkovics András polgármester is.

Az autizmus nincs összefüggésben az értelmi képességekkel, viszont az autizmussal élők kapcsolatteremtő és kommunikációs képességei, szociális-érzelmi megnyilvánulásai eltérnek az átlagostól. A Világnapon, amely az autizmus spektrumzavarra irányítja a figyelmet, számos szervezet és az egyház képviselői, köztük Spányi Antal megyés püspök, az esemény fővédnöke is kifejezte elkötelezettségét a szemléletformálás és az elfogadás mellett.

A résztvevők az Országalmánál találkoztak, és a Fő utcán sétáltak végig. Az Autista Klubhoz, valamint az Autisták Országos Szövetsége székesfehérvári Info-Pontja és a Más Fogyatékos Alapítvány által elért érintettekhez és családjaikhoz csatlakoztak az Arany János Iskola Budai és Seregélyesi úton működő tagozatainak diákjai, az Ezredéves Iskola néhány tanulója, az Érted Vagyunk EGYMI diákjai, a csókakői Autifarm lakói és a Szent Kristóf Ház lakói is.

És hogy a figyelemfelkeltés sikerült, jelzi, hogy nem csak autizmussal élők családtagjai, barátai, és nem csak pedagógusok vettek részt idén a kék sétán.

Berta Kata
Képek forrása: szekesfehervar.hu
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata




Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk