Megújul a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye - beszámoló

2017. 02. 10. | | 2017. 02. 11.

 

 

Megújul a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye

Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök Alsószentivánon 1950. december 30-án megáldotta a Portugáliából kapott Fatimai Szűz Mária kegyszobrot. Ezzel létrehozta a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első magyarországi kegyhelyét. Májustól októberig minden hónap 13-án a fatimai jelenések tiszteletére ájtatosságokat tartanak Alsószentivánon. 2011-ben Spányi Antal megyéspüspök a kegyhelyen hirdette meg a nagyszülők zarándoklatát. Azóta minden évben a búcsúi püspöki szentmisék után a főpásztor áldásával erősíti meg hivatásukban az Alsószentivánra zarándokló nagyszülőket, dédszülőket.

A község jó szándékú hívei lehetőségeikhez mérten folyamatosan szépítették, bővítették a kegyhelyet, de álmukat, a teljes megújítást saját erejükből nem tudták megvalósítani. Az alsószentiváni hívek közel hét évtizeden keresztül állhatatosan imádkoztak, hogy kegyhelyük méltó kialakítást nyerhessen. Imáik a fatimai jelenések 100. évfordulójára nyertek meghallgatást. Spányi Antal megyéspüspök szándéka szerint, Magyarország Kormányának támogatásával 2017-ben megvalósul a kegyhely teljes felújítása és átalakítása. Az egykori Szluha-kastélyban létrehozott templomot felújítják, a kegyszobor körül megújul a teljes templombelső. Az egykori kastély melletti területen pedig új szabadtéri misézőhelyet építenek. Az évről évre növekvő számú zarándokok számára új parkolókat alakítanak ki, és új kiszolgálóépület épül.

Spányi Antal megyéspüspök, Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, Dózsa István vagyonkezelő és Csány Zoltán egyházmegyei főépítész kíséretében 2017. február 10-én tájékoztatta a kegyhely megújításáról Helter István plébánost és a plébánia képviselőtestületét.

Székesfehérvári Egyházmegye
Fényképeket készítette Lakata Pál

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye 2005-2015

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk