Ökumenikus imahét - záró napja - beszámoló

2012. 01. 22. |

 

felekezetek közös imádsága

 

Az ökumenikus imahét utolsó napján a székesfehérvári keresztény felekezetek közös és egyben utolsó imaalkalmát a Széchenyi úti református templomban tartották. Az egyház – mint Krisztus teste – látható egységéért, a Krisztusba vetett hit látható győzelméért imádkoztak a lelkipásztorok és a hívek. Ezen az istentiszteleten is Spányi Antal megyés püspök tartotta az igehirdetést.

A főpásztor a hit átformáló erejéről elmélkedett.  Miután a feltámadt Krisztussal találkoztak, a tanítványok élete gyökeresen megváltozott. Bátran hirdették az evangéliumot és készek lettek meghalni az igazságért: Krisztus megváltotta a világot. Ma is erre a találkozásra hív az Úr, hogy hiteles tanúságot tegyünk Róla. „Mindenki számára van hely Isten üdvözítő tervében. Halálán és feltámadásán keresztül Krisztus magához ölel mindenkit, hogy „aki hisz Őbenne, annak örök élete legyen” (Jn 3,15). Ha hiszünk Benne, legyőzzük a gonoszt a jóval.

Krisztus tehát megváltoztatja minden ember életét. Az imahét témáit összeállító lengyel keresztények az utolsó alkalom gondolait így összegezték: „A keresztények tisztában vannak azzal, hogy a köztük lehetséges egység, még ha emberi erőfeszítést is igényel, mégiscsak Isten ajándéka. Ez részesedés Krisztusnak a bűn, a halál és a gonosz felett aratott győzelmében, amelyek a megosztottság okozói. Krisztus győzelmében való részvételünk a mennyben teljesedik ki igazán. Az Örömhírről való közös tanúságtételünkben meg kell mutassuk a világnak azt az Istent, aki nem korlátoz és nem győz le minket. Hitelesen kell elmondanunk kortársainknak, hogy Krisztus győzelme úrrá lesz mindenen, ami bennünket az élet teljességétől, Tőle és egymástól elválaszt.”

„Az egység, amiért imádkozunk, nem csupán kényelmes elképzelés a barátkozásról és együttműködésről, hanem azt is igényi, hogy mellőzzük a köztünk lévő versengést. Meg kell nyílnunk egymás felé, fel kell ajánlanunk ajándékainkat másoknak és késznek kell lennünk elfogadni az ő ajándékaikat, hogy valóban új életet kezdhessünk Krisztussal. Ez az egyetlen igazi győzelem.”


BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

A 2012-es imahét eseményei >>  

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk