Országos elismerést kapott a Szent Imre Óvoda - beszámoló

2017. 02. 27. | | 2017. 03. 01.

 

 

 

A Kincses Kultúróvodában a múzeumpedagógia és a hagyományőrzés is helyet kap.

2017. február 27. - Kincses Kultúróvoda címet kapott a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán tizenkét intézmény nyerte el a címet. A székesfehérvári óvoda komplex programjában a múzeumpedagógiai foglalkozások és a néphagyományok őrzése mellett a történelmi Belváros köztéri szobraival való ismerkedés is megtalálható. A tervek megvalósítására 1,25 millió forint támogatásban részesültek.

A Kincses Kultúróvoda pályázaton nyertes tizenkét intézmény egyike a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda. A pályázatot abból a célból írták ki, hogy az óvodák és a kulturális intézmények minél több módon működjenek együtt, és a gyermeknevelésben minél többet használják a különböző intézmények kínálta lehetőségeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismeréseit február 23-án dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adták át Budapesten. Az ünnepségen a fehérvári óvodások egy francia mesét adtak elő, hatalmas sikerrel.

Dombi Mátyásné Intézményegység-vezető az óvoda programjáról elmondta, hogy az egyház érték- és kultúraközvetítő szerepéhez igazodik az intézmény. „A pedagógiai programban és a mindennapok során kiemelt jelentőségű nálunk a művészeti nevelés: a zenei nevelésben használjuk a Kodály-módszert, az ábrázolás és kézműves munkák tekintetében igyekszünk mesterségeket tanítani és kapcsolatban állunk mesteremberekkel is. A magyar népmesék jelentős szerepet játszanak a nevelő munkánkban, de más népek meséit is szívesen használjuk a foglalkozásokon. A történelmi Belvárosban elhelyezkedő óvodánk igyekszik kihasználni az elhelyezkedésből fakadó előnyöket, a kisgyermekeink jó ismerik a köztéri szobrokat és szívesen hallgatják az ezekhez kapcsolódó történeteket.”

A hagyományőrzésben a mezőföldi szokásokat közvetítik, például az adventi időszakban is. Ahogy az óvodavezető fogalmazott, szeretnék újra megtanítani a néphagyományokat – nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is. Az óvoda értékközvetítésről megfogalmazott filozófiája szerint az egész családot várják a nyitott ünnepekkor, amikor szép számmal jönnek a szülők, a nagyszülők, sőt még a dédszülők is. Az óvoda csoportjai részt vesznek múzeumpedagógiai foglalkozásokon, főképpen a Hetedhét Játékmúzeumot és az Egyházmegyei Múzeumot látogatják, valamint a gyerekeknek színházbérletük is van.

A projekttervek megvalósítására az óvoda 1,25 millió forint támogatásban részesül.

Forrás: okkfehervar.hu
és további képek

 

Kapcsolódó videóanyag


< 2018. április >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye 2005-2015

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk