Papszentelés - beszámoló

2008. 06. 24. |

 

A Székesegyházban a hagyományoknak megfelelően a Székesfehérvári Egyházmegye a papszentelést és a jubiláns papok hálaadó szentmiséjét Keresztelő Szent János születési évfordulóján ünnepelte. Spányi Antal megyés püspök pappá szentelte Mórocz Tamás diakónust, aki az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben kapott szemináriumi képzés után diakónusi gyakorlatát Tatabányán, a Szent Mihály plébánián végezte. A székesfehérvári születésű fiatalember a Vízivárosi Jézus Szíve templom plébánosa és káplánja hatására indult el azon az úton, amely a papi hivatáshoz vezette. Édesanyja kántorként a mai napig is ennek az egyházközségnek a szolgálatában áll.  Papi jelmondatául Mórocz Tamás a kételkedő Tamás apostol ünnepélyes hitvallását választotta: „Én Uram, én Istenem!”


papszentelés


A zsúfolásig megtelt Székesegyházban a püspök – Takács Nándor nyugalmazott püspökkel együtt – hálát adott az új szolgálat elindulásáért és a kegyelmekért, amelyeket jubiláns papjain keresztül kapott a Székesfehérvári Egyházmegye. A rubinmisés Pálos Antal betegsége miatt sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen, de az aranymisés testvérpár, Horváth Imre és Horváth László atyák, valamint az ezüstmisés Baltási Nándor, Hajdu Ferenc és Varga Imre közösen imádkoztak az Úrhoz, s áldották meg Mórocz Tamást pappá szentelése alkalmából.

A szentmise végén a megyés püspök kérte a híveket, hogy minden nap buzgón imádkozzanak új hivatásokért, valamint a papok és szerzetesek szentségéért és hűségéért. Nem csak a papok, hanem az Egyház minden hűséges gyermeke számára is a hivatások iránti elkötelezettség elsődleges feladat. Hitünknek arra kell indítania bennünket, hogy imádkozzunk a hivatásokért és támogassuk azokat, akik vállalják ezt a szolgálatot.

A szentmise végén együtt imádkoztak a hívek a megjelent papsággal Morócz Tamásért, - aki augusztustól Tatabánya-Bánhidán teljesít szolgálatot, - hogy mindvégig kitartson lelkipásztori buzgósággal, hűséges áldozatvállalással, egyháza iránti szeretettel Isten szolgálatában.

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk