Püspöki látogatás a Tóparti Pedagógiai Szakszolgálat és Szakambulancián - beszámoló

2016. 12. 06. | | 2016. 12. 07.

 



2016.12.06. - Spányi Antal megyés püspök tett látogatást az agárdi Tóparti Szakambulancián, ahol eltérő fejlődésmenetű csecsemők és kisgyermekek számára végeznek komplex diagnosztikai és terápiás tevékenységet. A családközpontú beteg szakellátó intézmény hazánkban, sőt Európában egyedülállónak számít.

Az intézményben Soltész Miklós az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára fogadta a megyés püspököt. A szakambulancia bemutatásán hiánypótlónak nevezte a kezdeményezést, amelyre méltán büszkék, hisz az intézményben dolgozó szakemberek nemcsak a fogyatékkal élő gyermekekkel, hanem szüleikkel és hozzátartozóikkal is nagy szeretettel foglalkoznak, akik aggodalommal kísérik gyermekeik fejlődését, közösségbe szoktatását. Az intézményben szeretnének szakszerű segítséget nyújtani felmerülő kérdéseik megválaszolásához, kételyeik eloszlatásához és családi nevelési helyzetük megoldásához.

A Tóparti Szakambulancia komplex és magas színvonalú szolgáltatásokkal, családbarát és akadálymentes környezetben várja a családokat. Deák Csaba a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft, ügyvezetője mérföldkőnek nevezte a központ létrejöttét, amely modern fejlesztő eszközökkel és szakember gárdával rendelkezik. A központban a fogyatékkel élők családját, és ismerőseit is szívesen fogadják, de az intézmény szakmai továbbképzőközpontként is funkcionál.

Mahlerné Anikó az intézmény vezetője szerint a szakmai munka során szerzett tapasztalat egyértelműen bizonyítja, hogy tevékenységünkkel egyedi egészségügyi szolgáltatást nyújtanak a mai magyar egészségügyi struktúrában. A Tóparti szakambulancia területi ellátási kötelezettséggel (a speciális ellátotti körre vonatkozóan, Budapest és Pest megye kivételével Magyarország teljes területére kiterjedően) nyújt járóbeteg szakellátás szolgáltatást, speciális szakmai összetételben: csecsemő- és gyermekgyógyászat, gyermekneurológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, teljeskörű ultrahang diagnosztika, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológia, gyógypedagógia, logopédia, konduktív pedagógia, gyógytorna és ennek keretében Dévény terápia, gyógymasszázs, hidroterápia.

Az adventi időszak különösen is alkalmas arra, hogy a gyermekek álljanak a középpontban. A székesfehérvári püspökség régi kapcsolatot ápol a városban és környékén működő fogyatékkal élőkkel foglalkozó alapítványokkal. Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás irodaigazgató egy adventi koszorúval ajándékozták meg az újonnan létrehozott szakintézmény dolgozóit és látogatóit.

A szakambulancián töltött időt kellemessé teszi a gyermekjátszó, a baba-mama szoba pelenkázóval, a teakonyha ételmelegítési lehetőséggel. A kapcsolódó szolgáltatások sorában szabadtéri gyermekjátszótér, strand, étkezés és szállás lehetőség is rendelkezésére áll a családoknak.

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk