Sajtótájékoztató

2018. 08. 10. | | 2018. 08. 07.

2018. augusztus 10. - A Székesfehérvári Püspöki Palotában 9 órakor bejelentésre kerül az idei Szent István Emlékérem és Díj idei díjazottja, a missziós kereszt augusztus 14-i ünnepélyes érkezése. Megáldásra kerülnek a bazilika barokk szobrai a Püspökség udvarán.

Idén 15. alkalommal kerül átadásra a Szent István Emlékérem és Díj. A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István-díjat minden évben olyan személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett. Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke és Csurgai Horváth József a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója bejelenti a fehérvári polgárok javaslata alapján megszavazott, idei díjazottat.

A megyés püspök tájékoztatást ad az augusztus 14-i ünnepségre érkező missziós keresztről is.
A sajtótájékoztató végén a főpásztor megáldja a Huber János Pál szobrászművész 1773-ben készült Szent István és Szent Imre szobrait, amelyet 2017. áprilisában emeltek le a székesfehérvári Szent István király-székesegyház homlokzatáról. Mivel a közel kétszázötven esztendős szobrok porózus kőanyaga fokozott védelemre és folyamatos karbantartásra szorul, restaurátorművészek másolatot készítettek róluk. Az eredeti szobrok a Püspöki Palota tavaly felújított kertjébe kerültek, ahol megfelelő védelmet biztosítanak számukra.

Meghívó letöltése: szentistvandij_misszioskereszt.pdf (446 kB)

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk