Székesfehérvár fogadalmi szentmiséje - beszámoló

2012. 08. 14. | | frissítve 2012. 08. 17.

 

A világon elterjedt Mária-tisztelet történetének meghatározó vonulata Mária országokat és népeket védő szerepe. A Szűzanya országpatronátusa fontos szerepet töltött be nemzetünk történelmében, azonosságtudatában is. Meghatározó volt az egyházi irodalom és az ikonográfia alakulásában.

 

szentmise ünneplése a templomban



Szent István a halála előtti napon neki ajánlotta fel az országot, hogy a király a reménybeli jövő tudatában léphesse át e földi élet küszöbét. A történelem során az ország és az egyház vezetői és királyai is többször emlékeztek meg erről a felajánlásról.
 
Székesfehérváron 1988 óta emlékeznek meg az esemény évfordulójáról, minden év augusztus 14-én. A székesfehérvári püspök megújítja az országfelajánlást abban a bazilikában, ahol  a Vinzenz Fischer (1775) által festett főoltár képe a térdeplő Szent Istvánt ábrázolja, amint felajánlja az ország koronáját Szűz Máriának.

Spányi Antal megyés püspök az idei fogadalmi szentmisében elmondta: „Ezer év múlva is hálásan kell emlékeznünk szent királyunknak erre a gesztusára, a Mária oltalmába való felajánlásra! Égi pártfogót keresett és talált Mária személyében, akire mint Nagyasszonyunkra tekintett, és aki felé bizalommal fordult, mindenét rábízva, országunkat neki ajánlva.” Az emlékezésnek azonban akkor van értelme, ha felismerjük a király követendő példáját - hangsúlyozta. Szent István felajánlásának lényege abban rejlett, hogy Mária által a Jézus Krisztusba vetett hitet, a kereszténységet adta népének. „Ez az értékrend hozott testvériességet az ellenségeskedés helyébe, ez adott segítséget a rászorulónak a szeretet jegyében és ez adott reményt, hitet az elesettnek, teremtett kultúrát és hozott műveltséget.”

Szentmise homíliájának letöltése:  1208fogadalmi_homilia.pdf

A szentmise után a hagyomány szerint Spányi Antal püspök - a megjelent megyei, városi, vezetők, hivatalvezetők, a papság és a nagyszámban megjelent hívek körében - megújította a szentistváni országfelajánlást. 

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 



Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk