Szent Gellért napi konferencia és megemlékezés - beszámoló

2006. 09. 22. |


A Székesfehérvári Egyházmegyében megtartották a hagyományos Szent Gellért-napi pedagógus konferenciát, amelynek keretén belül megemlékeztek Szent Imre halálának 975. évfordulójáról.

A program a Székesegyházban püspöki szentmisével kezdődött. Ezt követően a konferencia tagjai a Nemzeti Emlékhelyhez vonultak. A főpásztor imája után a jelenlevő egyházi iskolásokkal koszorút és virágot helyeztek el Szent Imre herceg sírjánál, és közösen elénekelték a Himnuszt.

 

ünnepség



A Szent István Művelődési Házban az érdi Marianum iskolások műsora után Dr. Baranyi Károly, a Nemzeti Pedagógus Műhely vezetője, tartott előadást „A pedagógia aktuális kérdései”, és az „Egyházi iskolák helye és szerepe a mai magyar közoktatásban” címmel.

Ezután került sor a Szent Gellért díjak és a tanácsosi címek átadására, az egyházmegye területén működő nevelési-oktatási intézmények azon munkatársainak, akik példaadó illetve szakterületükön kimagasló munkát végeztek.

Ezüst fokozatot kapott Szentirmai Gyuláné (Szent László Általános Iskola, Bicske). Arany fokozatot: Milcsinszky Alajos a székesfehérvári ciszter gimnázium volt spirituálisa és Brezina Károly c. apát, vagyonkezelő, plébános, püspöki biztos kaptak. A tanácsosi címeket Dunai Rita (Szent Imre Általános Iskola, Székesfehérvár) Müllerné Szelman Borbála (Szent László Általános Iskola, Bicske) és Némethné Gálvölgyi Mária (Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola, Budaörs) vehette át.

A konferencia végén a jelenlevő pedagógusok nyilatkozatot fogadtak el, melyben aggodalmukat fejezték ki a magyar közoktatás bizonytalan helyzetéért.

A nyilatkozat letöltése:   0709szgellertnap_nyilatkozat.pdf

 


 

Korábbi év beszámolója:

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk