Szeretetkaland házaspároknak - beszámoló

2014. 03. 01. | | 2014. 03. 06.

 



Tapasztaljuk, hogy sok házasság számára kihívás a rohanó hétköznapokban, a teljesítendő feladatok szorításában megtalálni a kettesben töltött időt, az egymásra figyelést, az örömteli kikapcsolódás alkalmait. Pedig ezek nélkül egy idő után könnyen válik nyomasztóan szürkévé egy kapcsolat. A házaspárok jelentős része szívesen tenne annak érdekében, hogy kapcsolatuk elevenségét megőrizzék, de ehhez külső segítségre lenne szükségük.

Farsang utolsó napjaiban zárult a Székesfehérvári Egyházmegyében meghirdetett ún. Szeretetkaland program házasoknak. Idén hirdették meg először Fehérváron az egyházmegye családközpontjában az internetes kapcsolatépítő játékot. A szervezőket is meglepte a nagyszámú érdeklődő, több mint 100 pár jelentkezett, hogy több héten keresztül végigjárja a szeretet-kalandtúráját. Arra meg végképp nem gondoltak, hogy a farsang utolsó napjait kihasználva a legtöbb pár még közös mulatságon is részt vesz, megosztva egymással a próbák örömeit.

A fehérvári egyházmegyés családközpont a Házasság Hetéhez kapcsolódóan hívott meg egy szívet és lelket melengető „kirándulásra” minden vállalkozó házaspárt. A szeretetkaland elnevezésű program egyik fő célja a házasságban élők megerősítése volt. Varga László és felesége Kati, a családpasztorációs iroda munkatársai koordinálták a feladatokat.
     
A házaspároknak szóló Szeretetkaland játék során többen is visszajelezték, hogy bármennyire is apró dolognak tűnik, nem része a hétköznapjaiknak, hogy kettesben beüljenek egy fél órára valahova meginni egy kávét, vagy sétáljanak kéz a kézben vagy éppen szép üzeneteket fogalmazzanak meg egymásnak. Ezeket most feladatszerűen be „kellett” építeniük a tennivalók sorába, s nagy élmény volt számunkra újra megtapasztalni a minőségi időben töltött együttlét örömét.

Az első két feladat érzelmi húrokat pengetett (közös zene, dal, séta, romantikus helyek). A harmadik próba, (a szeretetnyelvek), volt a legelgondolkodtatóbb, a negyedik (közös főzés) az együttmunkálkodás fontosságát volt hivatott hangsúlyozni! Az ötödik az ajándékozás és a megajándékozottság örömét nyújtotta, majd hatodikként azon kellett morfondírozniuk, hogy mi az, amit mindezidáig elmulasztottak egymással szemben! „Tudod, hogy tartozol vele a hitvesednek, de eddig nem voltál képes arra, hogy ezt megtedd neki vagy érte?” Hat+egyedszerre pedig a párok emlékezetébe idéztük az esküvő záróáldásának karitatív gondolatát, amely feladatként mindig előttük, előttünk áll, hogy egykor tanúskodjanak rólunk Isten előtt „a szenvedők és a szegények, akikhez jók voltunk”!  

A Szerelmes hétpróbával kifejezetten a házaspárok kedvében szerettek volna járni. A kétszemélyes feladatok elvégzésében rejlő öröm többeknek segített abban, hogy a felmerülő nehézségek ellenére is teljesítsék mind a hét feladatot a megadott határidőig.

A Szeretetkaland program zárótalálkozóján a résztvevők megismerhették egymást, megnézhették a próbák folyamán készített fényképeket, videó összeállításokat, hallhattak néhány derűs beszámolót a beküldöttekből. A házaspárok megosztották a vidám vagy éppen romantikus feladatok tapasztalatait, amely segített kapcsolatuk újrafelfedezésében, megerősítésében.

Az esti záróbál előtt Spányi Antal megyés püspök a kezdeményezés fővédnöke adta át a résztvevő pároknak a program elvégzéséről szóló oklevelet.

BPK - Varga László
Fényképeket készítette Magasi Péter és Varga Lászlóné


 

Kapcsolódó cikk:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk