Takácsné Ambrus Éva népi iparművész életmű kiállítása Székesfehérváron - beszámoló

2017. 05. 03. | | 2017. 05. 26.

 

 



Egyszerűen szépet akart alkotni - Takács Istvánné Ambrus Éva népművész állandó kiállítása Székesfehérváron

2017.05.03. - Előképzettség nélkül, 50 évesen kezdett alkotni és azonnal elismert művész lett. Egyszerűen csak szeretett volna valami szépet létrehozni, de szívvel-lélekkel készült falusi életképei, megragadó jelenetei hamarosan nagyon népszerűek lettek. Takács Istvánné Ambrus Éva népművész kukoricacsuhé munkáiból nyílt állandó kiállítás Székesfehérváron a Szent István Hitoltatási és Művelődési Házban. A mintegy 80 alkotást tartalmazó életmű kiállítás megnyitóján zsúfolásig megtelt a művelődési ház díszterme.

Az ünnepek, hétköznapok, életképek kiállításon a művésznő csodás időutazásra hívja a látogatókat. Életképei segítenek felidézni a múltat, megelevenedik a kukoricahántás, a kukorica betakarítása, a húsvéti locsolkodás, a szilvalekvárfőzés, a nagymosás. Takácsné Ambrus Éva azonban nemcsak megőrzi és elevenné teszi számunkra a népi kultúrát, a régi falusi életet, szokásokat, a vallásos élet hagyományait. Valami mást is üzen. A saját tetszésre és mások örömére ajándékba készített tárgyai arra bíztatnak, az Isten adta tehetséget kibontani, álmainkat megvalósítani sosem késő.

Mély őszinteséget, nagy kifejezőerőt sugároznak a művésznő alkotásai, életképei. Látjuk az emberi élet jeles eseményeit, mindent a legapróbb részletekig kidolgozva, törekedve a lehető legnagyobb hitelességre. Szinte jelenlévőnek érzi magát a látogató, átérezheti a gyermekek játékának örömét, vagy éppen a férjhez menő leányát búcsúztató anya fájdalmát. Takácsné Ambrus Éva ünnepek, hétköznapok, életképek kiállítását Radetzky Jenőné népi iparművész nyitotta meg.

Spányi Antal püspök, mint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház fenntartója örömmel vette át a megnyitón a művésznő életművét.

Az élet eseményeinek a valósághoz hű ábrázolásával, a kompozíciók arányos elrendezésével, a részletek aprólékos, míves kidolgozásával, a színárnyalatok gondos megválasztásával születtek meg Takácsné Ambrus Éva alkotásai, amelyektől nehéz elszakadni csodáló tekintetünknek. A kiállítás szemet-lelket gyönyörködtető élményt jelent minden látogatónak.

Berta Kata
Képek: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház
Videó: Somogyi Tamás


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk