Zöldellő kertek – Öngondoskodó háztartásokért - beszámoló

2019. 05. 08. | | 2019. 05. 08.

 

 

 

Zöldellő kertek – Öngondoskodó háztartásokért

2019.05.08. – „A föld pedig kietlen és puszta volt, és sötétség volt a mélység színén, és Isten Lelke lebegett a vizek felett.”(Teremtés könyve)

Mindannyian rácsodálkoztunk már egy szépen rendezett kertre, amire minden- nap rátekint egy gondos szempár. Az irigykedés érzése átsuhan a gondolatainkban, milyen jó, hogy a lakás melletti barátságos „kertészetből” mindennap friss zöldséget és gyümölcsöt lehet szedni.  Kezdve attól, hogy az első kis csírák, amikor kibújtak a földből, már örömre adnak okot, úgy a termés learatása is a biztonság ígéretét hordozza. Annak a biztonságnak, ami az öngondoskodás megvalósulásával a belső életerő parazsát lobbantja lángra. Munka közben jön meg a kedv egy szalonnázó hely kialakítására, vagy a virágos kert felfrissítésére.

 A kerti munka nagyon jó nevelő hatással van a gyermekekre is. A kicsik a locsolást, a nagyobbak az erőnléti feladatok megoldásában találják fel önmagukat. Milyen finom is annak a zsenge borsónak az íze, amit a gyerekek ültettek el. A földből kihúzott sárgarépa illatánál nincs jobb. A bab és a borsó olyan gyorsan dugja ki a fejét, hogy szinte látni a fejlődés folyamatait. A föld nem puszta többé, hanem az a hely, ahol burjánzik az élet.

Ez a kis hétköznapi csoda reálissá válhatott a Székesfehérvári Egyházmegyében 19 település 100 családja számára. Többek között Szabadbattyán, Perkáta, Budaörs, Seregélyes, Csákvár, Kőszárhegy és Székesfehérvár kiskertjei színesedhetnek virágmagok, és a piros retek, borsó, spenót, a későbbiekben pedig a bab hajtásaitól. 20 fajta vetőmag lett kiosztva a Katolikus Karitász szervezésében a plébániai karitászcsoportok segítségével.

Karitász

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk