IV. Szakrális Művészetek Hete Fesztivál Székesfehérváron - templomséta - beszámoló

2010. 09. 25. |

 

 

„Ki méltó látni a csodát, Az a csodát magában hordja.” Babits Mihály gondolataival indították el a szervezők az idei Szakrális Művészetek Hete Fesztiválját. Székesfehérváron a szakrális művészet különböző szálait csokorba kötve; új ötletekkel, a művészi produkciókkal várták az érdeklődőket.

Az Ars Sacra Alapítvány indította el immár negyedik éve az országhatárokat is átlépő Művészeti Hetet, hogy a Hit által ihletett művészetekben rejlő Remény örömére felhívják a figyelmet. Felkeltsék a vágyat a Szép, az Igaz és a Jó iránt, amely utat mutat a Végtelen felé.

Új kezdeményezés volt Székesfehérváron a szakmai vezetéssel kísért Ökumenikus Templomséta, amelyet Székesfehérvár belvárosában járhattak végig az érdeklődők a Széchenyi úti református templom és a Szerb Ortodox templom ölelésében. A helyszínek kiváló ismerői - a program fő szervezője Smohay András művészettörténész, Bartos György művészettörténész, Fülöp Zoltán történész, Kovács Eleonóra főlevéltáros, Sándorovits László gondnok, Bányai Balázs történész - vezették végig a látogatókat a ritka szépségű, vagy mára elfeledett szakrális tereken.

A templomséta útvonala a következő volt: Széchenyi úti református templom - Keresztelő Szent János születése Szerb Ortodox templom - Evangélikus imaház a Megyeház utcában -  Szent Anna kápolna - Szent István Király Múzeum - Evangélikus templom

A templomséta részletes ismertetése ITT letölthető >>

Az Ars Sacra Alapítvány a Fesztivál céljaként a következőt tűzte ki: „Az alvó lelkeket szeretnénk felébreszteni a szakrális művészet széles spektrumának vonzerejével, és nemzeti kultúránk meghatározó értékei mellett a különböző kultúrák találkozásával is. A székesfehérvári szervezők mindent megtettek ezért.

„Oszd a szépséget, pazarold, szótlanul, számolatlan. Hallgatsz, megszólít: Nézd, vagyok. S végül mindenből rád ragyog, ezernyi árnyalatban.” (Rainer Maria Rilke)

Szakrális Művészetek Hete 2010-es rendezvénysorozata Székesfehérváron szeptember 17 és 27 között zajlott.

- BPK -

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk