Megemlékezés Bergendy Jánosról, a II világháborús mártír papról - beszámoló

2010. 03. 22. |



 

Hétfőn az esti szentmise előtt a Székesegyházban Mózessy Gergely igazgató úr előadásával kezdődött a megemlékezés az egyházmegyénken 65 esztendővel ezelőtt végigsöpört háború szenvedéseiről és áldozatairól.

A „Mártírjaink emlékezete” című előadás szemléletesen elevenítette föl a háborút, a civil lakosság szenvedését, a papok vértanúságát, városunk és egyházmegyénk meghurcoltatásokkal teli időszakát. Bergendy János halála a maga véres valóságán túl sok szempontból szimbolikusnak is tekinthető. Hazugság, ha hallgatunk a szenvedésről, és felejtünk. Emberséget tanulhatunk az előttünk élők életéből, példájuk alapján emlékezzünk feladatainkra.

Ezt követően Spányi Antal megyés püspök a város a papságával koncelebrált szentmisét mutatott be. Szentbeszédében elmondta, hogy fontos a megemlékezés, és nem lehet pusztán a régi események fölidézése. Hittel, belső meggyőződéssel és imádságban emlékezünk azokra, akik a megpróbáltatás nehézségeit hősies szeretettel tudták vállalni. Vallásos emberként mindent meg kell tennünk azért, hogy egy megújuló, erkölcsi rend épüljön ki a világban - különben azt kockáztatjuk, hogy ami régen megtörtént, aminek borzalmaira emlékezünk, újra megtörténhet. Az elkövetkező időszakban lehetőségünk van felelős döntést hozni, eldönthetjük egy ország sorsát. Dönteni fogunk arról, hogy mi mellé állunk, kit és miket támogatunk, kinek adjuk a hatalmat ebben az országban.

 

Homília meghallgatása:

 

A szentmise befejeztével imádságos megemlékezést tartottak Bergendy János irodaigazgató sírjánál a bazilika altemplomában.


- Marian -
Fényképeket készítette: Lakata Pál

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk