Mindenszentek ünnepén püspöki szentmise a székesegyházban - beszámoló

2011. 11. 01. |

 

Spányi Antal megyés püspök tartott ünnepi szentmisét Mindenszentek napján a Székesegyházban. Ez a nap közös ünnepe minden szentnek és a szentté nem avatott üdvözülteknek.  

 

gyertyák és kezek

 

A főpásztor homíliájában elmondta, hogy amit Isten teremtett az jó és szép. Amit az ember Isten akaratába simulva visz végbe, az a teremtés része: szintén jó és szép; amit pedig ezen kívül, csak saját akaratát követve tesz: ott eltűnik az öröm és a béke.

Mindennek megvan a helye az ember életében, ami bekapcsolja a teremtett rendbe. Ma - amikor a világ nem Istenre figyel - gyakran elveszti az életünk ezt a rendet: összefolynak a hétköznapok és az ünnepek, a lényegtelen és a fontos események. Elvész az együttlét öröme, a kapcsolatok értéke és méltósága; az élet és a halál urai akarunk lenni.

Isten mindent tudtunkra adott nekünk embereknek, amire szükségünk van ahhoz, hogy az élet útját végigjárva hazataláljunk Istenhez. Engedi megízlelnünk közelségének örömét és boldogságát – tudtunkra adja, hogy van helyünk a mennyben. Az élet több mint, amit a földi életünk során megtapasztalhatunk. Ha nem elégszünk meg ennek a világnak a látszatvalóságával, akkor Isten útmutatását követve rálelünk az igazi Életre. Az újrakezdés és megújulás lehetősége mindig adott. Mindenszentek ünnepe öröm, remény és vigasztalás ünnepe.

 

Homília meghallgatása:

 

A szentmise után  a jelen lévők megemlékezést tartottak az elhunyt szeretetteikről, majd az altemplombaátmenve a püspökelődök sírjánál imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért. Eljöttek imádkozni azok is, akik nem tudták szeretteik sírját felkeresni.

 


 

Korábbi év beszámolója:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk