Mindnyájan egyért - jótékonysági koncert a perbáli templom javára

2019. 03. 17. | | 2019. 02. 15.

 



Tűz ütött ki a perbáli Szent Anna katolikus templomban – Jótékonysági koncertet szerveznek a károk helyreállítására a MOM Kulturális Központban

2019.03.17. – Mindnyájan egyért – mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli templom javára a MOM Kulturális Központ Színháztermében március 17-én, vasárnap, 18 órakor. Közreműködnek: Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Örökség-díjas Szent Efrém Férfikar és a V. S Guitar Orchestra. Az est végén Spányi Antal megyés püspök köszöni meg az előadóművészeknek a fellépésüket, a jelenlevők részvételét és segítségét. A koncert teljes bevételét a perbáli plébánia részére gyűjtik, az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.

Az est végén Spányi Antal megyés püspök köszöni meg az előadóművészeknek a fellépésüket és a jelenlevők részvételét és segítségét.

Január elsején, az esti órákban tűz ütött ki a perbáli katolikus templomban.. A Szent Anna templom barokk főoltára teljesen elégett, és a benne található két áldoztató kehely is megsemmisült. Emellett elégtek a főoltár dobogóját letakaró szőnyegek, a főoltár mögött függő – a templom védőszentjeit ábrázoló – oltárkép elsötétedett, és a színek „elvesztek”, illetve a kép kerete is sérült.

A főoltár mellett található freskó a hő és a füst hatására súlyosan károsodott, a keresztelőkút pedig megperzselődött. Ezenkívül az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füstlerakódások képződtek. A hőmérséklet olyan magas volt a templomban, hogy a főoltártól nagyjából 15 méterre található orgona sípjain a festékréteg a hőtől felhólyagosodott. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.

A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült, gazdagon díszítették fa faragványokkal. A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítása pedig már előkészítés alatt volt. A tűzkárok elkerülhetetlenné teszik a belső felújítás mielőbbi megkezdését. A helyreállításra, illetve a templombelső megújulására adományokat gyűjtenek a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán: 11103303-75013736-36000001.

A koncert teljes bevételét a perbáli plébánia részére gyűjtik az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.

A tűzesetről a következő linken látható összeállítás: youtube.com

Plakát letöltése:  perbal-plakat.jpg (1.4 MB)

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk