Múzeumok Éjszakája - összefoglalás - beszámoló

2008. 06. 21. |

 

főtérről tekintve


Székesfehérvár városának múzeumai idén egyedülálló kulturális együttműködéssel csatlakoztak a népszerű „Múzeumok éjszakája” rendezvényhez. A Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, valamint a Volksbank Galéria összefogásával, programjaik összehangolásával közösen kínáltak olyan élményt a látogatóknak, amely reményeik szerint későbbiekben is becsalogatja a kiállításokba az érdeklődőket. A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón a Dr. Demeter Zsófia történész, a történelemtudomány kandidátusa, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságának új igazgatója, Szűcs Erzsébet művészettörténész, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója, Lehrner Lóránt fiókvezető, a Volksbank Galéria vezetője példa nélkül állónak nevezte, hogy az intézmények nem egymással versengve, hanem egymás programjait mintegy kiegészítve álltak a nagyközönség elé, és megköszönték Spányi Antal megyés püspöknek az összefogás kezdeményezését.

Székesfehérváron az egyház kultúrát támogató, segítő munkája nem ismeretlen az emberek, különösen a szakma előtt. Maga a múzeumügy is akkor éledt újjá a megyében és a városban, amikor 1909-ben Marosi Arnold ciszterci tanár meggyőzte a megye és város vezetőit arról, hogy Fejér megye és Székesfehérvár nem létezhet múzeum nélkül. A város kulturális életében jelentős szerepet vállalt Pauer János püspök (1814-1889) - történész, egyházi író és könyvgyűjtő, az Akadémia tagja, aki a királyi sírok feltárásnál is jelent volt, - valamint Horváth János, Barkóczy László, Prohászka Ottokár megyéspüspökök is, akiknek kimagasló szellemi hagyatéka mellett a székesfehérvári püspöki gyűjtemény ritka, értékes darabjait köszönheti.

Székesfehérváron a Múzeumok éjszakája rendezvény tehát nemcsak a múltat és a jelent hozta közel egymáshoz, hanem közös gondolkodásra, összefogásra ösztönözte az egyházi és világi kulturális intézményeket, a művészeti, a tudományos életet, és az együttműködésbe bevonta a magánmecenatúrát is.  Az összefogás eredményeképpen 5 helyszínen 22 programot ajánlottak fel az intézmények. A Volksbank Galéria, amely 4 éves fennállása óta kizárólag székesfehérvári kortárs művészek munkáit tárja a nagyközönség elé, lehetőséget biztosítva a művészek és a művészetek iránt érdeklődők találkozását. A Városi Képtár Deák Gyűjteménye az estet a 100 éve indított Nyugat folyóiratnak szentelte, Füst Milán és Deák Dénes műgyűjtő kapcsolatára építve. A Szent István Király Múzeum Mátyás király és a reneszánsz jegyében rendezte színes programjait, melynek keretében megnyitották a Mátyás király fehérvári építkezéseinek régészeti anyagát bemutató kiállítást, majd népzenei koncerten idézték a Hunyadiak emlékét. Lehetett reneszánsz ételeket kóstolni, egyebek között megkóstolhatták a látogatók azt a marcipánból készült sakktáblatortát, amely Mátyás és Beatrix esküvőjén is nagy sikert aratott.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum reneszánsz bibliai könyvgyűjteményével, látványos népszerű kiállításával a Biblia Évére irányította a figyelmet. A múzeum udvarában bibliai ételek kóstolóját és borkóstolót szervezetek. Érdekességként működésbe hozták a Gutenberg-prést, amelyen ezúttal emléklapokat nyomtattak a látogatók részére. Figyelembe véve a nagyszámú érdeklődőt és a kiállítás befogadóképességét halk jazz zenét hallgathattak a várakozók, a kellemes zenét szerető érdeklődők. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy 700-an kóstolták meg a Regia Rex konyha bibliai ételeit és a Lics Pincészet finom borait.

A kezdeményezés létjogosultságát bizonyítja, hogy „Bibliai Találkozások” kiállítás soha nem látott közönségsikert aratott, a tárlatot június 21-én 1286 látogató tekintette meg.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
(további fényképek ITT)

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk