Ökumenikus imahét 2017 - ötödik nap - beszámoló

2017. 01. 20. | | 2017. 01. 20.

 

 

Az ökumenikus imahét ötödik napján Székesfehérváron

2017.01.19. - Az ökumenikus imahét ötödik napján a baptista imaházban gyűltek össze ismét a város keresztény hívei, hogy együtt imádkozzanak az egységért a baptista, az evangélikus, a református és katolikus közösségek lelkipásztorai és elöljárói vezetésével.

Kovács Dániel baptista lelkipásztor köszöntője után az olvasmányok a németországi keresztények útmutatója alapján a Krisztusban való megújulásról, a Lélekben való újjászületésről szóltak. Jn. 3,5–7. „Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. Ami a testből születik, az test, ami a Lélekből születik, az lélek. Ne csodálkozz azon, hogy azt mondtam: újjá kell születnetek.”

Berze János az est igehirdetője az ...újjá lett minden ... korintusi levélrészlet alapján arról beszélt, hogy Jézus megbékéltetett minket az Atyával, aki elfogadta Fia áldozatát és ránk bízta a békéltetés szolgálatát. „Ez azt jelenti, hogy Krisztust hirdetjük mindenkinek. Akkor tudjuk azonban ezt a küldetésünket elvégezni, ha mi is, keresztény felekezetek, kiengesztelődünk és megbékélünk egymással. Jézus azt mondta, hogy arról fog minket megismerni a világ, hogy szeretjük egymást.”- mondta a lelkész majd azt kívánta a világ keresztényeinek, hogy úgy tudjanak kiengesztelődni és békélni egymással, ahogy az Atya megbékélt Fia áldozata által az emberekkel. „Ez a kiengesztelődés ujjá teremtett mindent, újjászületést hozott mindannyiunknak. Ez egy folyamat, ami belülről kifelé hatja át az életünket és reméljük, hogy kiformálódik bennünk az, hogy Jézus visszajövetelét fogadjuk és kegyelmet nyerünk az Atya trónjánál. Csodálatos, ahogy Isten Új kapcsoltara hív bennünket, magával és egymással, és ez az új élet, majd az üdvösségben, az örök életben teljesedik ki.” - mondta a lelkész majd az újteremtést a személyes és közösségi életünkben egy bibliai idézet szemléltette. „Abban az időben Krisztus nélkül éltetek, kívül álltatok Izrael életformáján; a szövetségekből s ígéreteiből idegenként kizárva, remény híján és Isten nélkül éltetek a világban.13Most azonban ti, akik „távol” voltatok, Krisztus Jézusban „közel” kerültetek, Krisztus vére árán. 14Ő, a mi békességünk a kettőt eggyé forrasztotta, és a közéjük emelt válaszfalat ledöntötte, az ellenségeskedést kiküszöbölte saját testében, 15a törvényt ugyanis parancsaival és rendelkezéseivel érvénytelenítette. Mint békeszerző, a két népet magában eggyé, új emberré teremtette, 16és egy testben mind a kettőt kiengesztelte az Istennel kereszthalála által, amellyel az ellenségeskedést megölte. 17Eljött, hogy békét hirdessen nektek, a távollevőknek, és békét a közellevőknek. 18Az ő révén van mindkettőnknek szabad utunk az egy Lélekben az Atyához. 19Ezért már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten családjának tagjai. 20Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, s a szegletkő maga Krisztus Jézus „ - Ef 2.12-21

A közös imádságok és könyörgések után az ökumenikus imaalkalmon szolgáló baptista énekkar és ifikar énekelt Istent dicsőítő dalokat.

Berze János lelkész záróáldásában felolvasott Szent Pál korintusaknak írt leveléből: Különben, testvérek, örüljetek, tökéletesedjetek, buzdítsátok egymást, éljetek egyetértésben és békében! Akkor veletek lesz a szeretet és a béke Istene. Köszöntsétek egymást szent csókkal! A szentek mind köszöntenek titeket. Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk