Pátyi templom felszentelése - beszámoló

2019. 04. 28. | | 2019. 04. 29.

 

 

Ne féljetek! - Felszentelték Krisztus tanúja, a Szent II. János Pál pápa tiszteletére épült templomot, Pátyon

2019. április 28. - Szent II. János Pál pápa-tiszteletére templomot szentelt fel Pátyon, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök ünnepi szentmise keretében. A 2006-ban kezdődő építkezés 13 évig tartott. A templom egyházmegyei és állami forrásokból, pályázatokon elnyert támogatásokból, a hívek adományaiból és munkájával, valamint önkormányzati és alapítványi forrásokból épült. A tervpályázatot követően Gutowski Robert, lengyel származású, Pátyon élő építész terve kapott támogatást a megvalósulásra. 2007-től az idős Zsolnay Béla apátplébános munkáját Harkai Gábor plébános vette át és irányította az építkezést, egészen a befejezésig.

Az ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök homíliájában arról beszélt: egy templom sok mindent hirdet, egy kor felfogását Istenről, a világról és az emberről, a tervező szépérzékét, a templomot építők lelkiismeretességét, de elsősorban Isten jele. A templom legmagasabb pontján a kereszt messziről vonzza az emberek tekintetét és Istent hirdeti egy olyan világban, amely elfeledkezett Róla. „A templom nem egy épület, hanem ez Isten épülete, Őt kell, hogy hirdesse a világban. A templom arra hív bennünket, hogy jel legyünk a világban és valljuk meg a keresztény hitet, a keresztény kultúra mellett álljunk ki, akkor is ha ez mai világban félelmetesnek tűnhet.” – mondta főpásztor majd a templom védőszentjének, Szent II János Pál pápa péteri szolgálatát méltatta: Életével tisztán áll előttünk. Nemcsak azok tudják ezt, akik találkozhattak vele, akik találkozás élményét szívükbe őrzik. Az Ő személyisége és Istennek adott valósága tiszteletet váltott ki mindazokból, akik hívők voltak, de azokból is akik hitetlenek. Emberi nagysága előtt fejet kellett hajtsanak, mert Krisztus hiteles tanúja volt  a keresztény tanítás csorbítatlan értelmében. Apostoli útjait járva a világban, mindenkinek mindene akart lenni. Mindenki felé mosolyogva fordult, mindenkinek volt bátorító, biztató szava. Ki ne emlékezne szavára, ne hallaná saját lelkében újra és újra: NE FÉLJETEK!”

A pátyiak úgy érezték a közösség- és templomépítés folyamatát végigkísérte II. János Pál pápasága, 2005-ben bekövetkezett halála, majd 2011-ben boldoggá avatása, végül 2014. április 27-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapján történt szentté avatása. A pátyi közösség a boldoggá avatást követően kérelmezte, hogy a Szent Pápát védőszentként tisztelhessék templomukban. A vatikáni engedélyezés után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért felelős államtitkára lengyelországi látogatása során hozta el Stanislaw Dziwisz, a pápa egykori személyi titkárától, nyugalmazott krakkói érsektől, Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét a plébánia számára.

A szentmise keretében Spányi Antal püspök keresztségünkre emlékezve vizet áldott meg, mellyel meghintette a közösséget, a templom falait és az oltárt, majd megkezdődött az Ige liturgiája. Annak lezárásaként a hívek elimádkozták a hitvallást, és a Mindenszentek litániájával kérték Isten szentjeinek közbenjárását. Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének oltárba helyezése után a szentelési prefációt az oltár és a templom falainak megkenése követte. Az ősi hagyomány szerint a főpásztor szent krizmával kente meg az oltárt és a templom falait, az apostolokra emlékezve elhelyezett tizenkét keresztet. A megkenés rítusa után az oltáron tömjént égettek, felgyúltak a fények és a felszentelés utolsó mozzanataként gyertyákat gyújtottak az oltáron. A szertartás végén elhelyezték az oltárterítőt, a díszítést és a főpásztor meggyújtotta a húsvéti gyertyát. A szentelés után a szentmise az Eucharisztia liturgiájával folytatódott. A szentáldozás után került sor az Oltáriszentség elhelyezésére az új tabernákulumba.

A szentmise végén Soltész Miklós államtitkár Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét hozta el, aki Krakkóból, Szent II János Pál pápa szeretett otthonából üzent a közösségnek. Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: akik templomot építenek, felismerik, hogy a kereszténységből fakadó tudás, erkölcs és hit megtartó erő. Tudják, hogy az önfeladás nem vezet sehova, és az erkölcs elvetése önpusztító folyamat…. Templomok százainak a bezárása, mulatóvá, vagy mecsetté alakítása a kereszténység megtagadása vagy behódolás egy másik kultúrának. A pátyiak azonban más utat választottak, és vállalták a két évtizeden tartó küzdelmet templomukért – mondta az államtitkár, majd hozzátette: a kormány 340 millió forinttal támogatta a templomépítést, de lélekkel csak a közösség építheti tovább, töltheti meg. A templom védőszentje, Szent II. János Pál jelenléte, aki “mindig is lelki és fizikai közösségeket épített” is erre hívja az itt élőket.

Székely László (Fidesz-KDNP) Páty polgármestere elmondta: a templom a rendszerváltás óta folyamatosan növekvő pátyi római katolikus közösség állhatatosságának és kitartásának gyümölcse. Vizi István a Pátyi református gyülekezet lelkipásztora is köszöntötte a jelenlevőket és egy vásárlási utalványt adott át Harkai Gábor plébánosnak, a templom berendezésére.

A szentmisén részt vettek mások mellett Navracsics Tibor uniós biztos, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is. A zenei szolgálatot a pátyi egyházközség kórusa végzete. Az ünnepség zárásaként Harkai Gábor plébános köszönetét fejezte ki mindenkinek aki, bármilyen módon hozzájárult a templom építéséhez, majd az ünneplő közösséget közös agapéra hívta a templom melletti parkban.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk