Püspöki áldás a felújított vértesacsai templomra - beszámoló

2018. 11. 11. | | 2018. 11. 12.

 

 

Püspöki áldás a megújult Vértesacsai Szent Kereszt feltalálása templomra

2018.11.11. – Ünnepi szentmise keretében áldotta meg Spányi Antal megyés püspök a külsőleg felújított Vértesacsai Római Katolikus templomot. Az 1768–1780 között középkori alapokra épült barokk műemléket a korábban elvégzett munkákkal együtt 65 millió forint összegből újították fel. A forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Székesfehérvári Püspökség, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vértesacsáról Németországba és magyar településekre elszármazottak és a helyi hívők adományai biztosították.

A szentmise elején a főpásztort, a közéleti vezetőket, a környező településekről érkező híveket Tallér Krisztián plébános köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy hosszú évek elmúltával ismét püspöki szentmise lehet a templomban. Visszatekintett a török időkben leégett, hányattatott sorsú épület történetére, amelynek helyén már 1335-ben állt plébániatemplom. Elmondta, hogy a rossz állapotba került templomot négy pályázat segítségével, külsőleg felújították. Lecserélték a teljes tetőszerkezetet, majd a villamosvezetékeket, és villámvédelmet is kapott az építmény. Pályázaton nyert összegből történt meg a nyílászárók cseréje, valamint a szigetelés, idén pedig a homlokzat újulhatott meg. Jövőre további pályázatok útján parkolók épülnek, és megerősítik a támfalat is.

A képviselő-testület elnökének köszöntője után Spányi Antal püspök megáldotta a külsőleg megújult Szent Kereszt feltalálása templomot.  Az ünnepi szentmisében köszönetet mondott mindazoknak, akik közösen összefogva, bármilyen formában részt vettek Vértesacsa legjelentősebb épületének megújulásában. „Ez a templom nemcsak kiemelt helyen van, hanem a funkciója is kiemelt, hiszen Isten dicsőségét hirdeti” – mondta a főpásztor, és az evangélium szavaihoz kapcsolódva elmondta, a szegény asszonynak a templomban adott két fillérje nem azért jelentős, mert bármit is ért volna a világ szemében, hanem azért, mert ez az asszony mindenét Istennek akarta adni. „Nem arról van szó elsősorban, ki mennyivel járul hozzá például egy templom építéséhez, hanem arról, hogy életünket készek vagyunk-e Istennek szentelni. Mennyit szánunk az Ő ünneplésére, eljövünk-e hétről hétre a templomba, hogy kérjük, engeszteljük az Istent, és megajándékozzuk a körülöttünk élőket az Úrtól kapott kegyelmekkel” – hangzott el a beszédben. „Ebben a megújult templomban újítsuk meg szívünket, alkossunk mi is szívben és szeretetben, lelkekben épült nagy közösséget, amely a vallásos hitét gyakorló, imádságban élő emberekből áll. Isten bőséges áldása szálljon erre az egyházközségre, tegye az itt élő lelkeket buzgóvá, örömteli, hívő keresztényekké” – zárta szavait a főpásztor.

A szentmisében 11 óra 11 perckor az első világháború befejezésének 100. évfordulóján másodszor is megkondultak a templom harangjai, ahogy a székesfehérvári egyházmegyében sok helyen tették ezt, a Nagy Háború áldozatainak emlékére. A harangok zúgását a hívek csendes imája kísérte.

A Szent Kereszt feltalálása templom renoválása projektről a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Vértesacsáért Egyesület gondoskodott. A fő kivitelezők a Blaumann és fia és az Ákos Építőipari Kft.-k voltak. A templom újraszentelésén részt vettek Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Blaumann Ferenc főkonzul, Fejér megye és Vértesacsa közigazgatási, önkormányzati és Nemzetiségi Önkormányzati vezetői. Az ünnepet énekes szolgálatukkal a Rosmarin német nemzetiségi kórus tette emlékezetesebbé.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Blaumann Ödön

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk