Püspöki karácsonyi látogatás a Szent Kristóf Ház lakóinál - beszámoló

2018. 12. 14. | | 2018. 12. 14.

 

 

 

Püspöki karácsonyi látogatás a Szent Kristóf Ház lakóinál

2018.12.14. – Mézeskalács illatú karácsonyi készülődést szerveztek a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársai a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében. A közös sütés mellett a Ház lakóival az év egyik legszebb és legmeghatóbb műsorát élhették át. A szeretettel teljes előkarácsonyi ünnepségre minden évben ellátogat Spányi Antal megyés püspök, aki számos ajándékkal, szaloncukorral és karácsonyfával lepi meg a különleges képességű gondozottakat.

A Szent Kristóf Házban a karácsonyt a készülődés, a várakozás izgalma teszi igazán széppé. Nemcsak a készen kapott ajándékok, hanem az együtt sütött mézeskalács, a szegfűszeg és fahéj illata és az, amikor a konyhában minden ragad az édes tésztától, – teszi emlékezetessé ezeket a napokat – mondta el Kis Emőke múzeumpedagógus.

Sokuk számára a családot jelenti, a szeretetet, az ölelést az a karácsony előtti délelőtt, amelyet Spányi Antal püspök együtt tölt el velük. A ház lakói hosszú ideig készülnek az ünnepségre, hiszen nekik minden kimondott szó, elénekelt dallam megtanulása több időbe és energiába kerül. De emellett ugyanolyan, ha nem nagyobb szeretettel, lelkesedéssel tudják tolmácsolni – van, aki szépen szavalva, van, aki alig-alig érthetően – karácsony üzenetét, azt, hogy fogyatékkal is lehet szép az ünnep. A műsor nemcsak azt ragadja magával, aki érintett – szülőként, testvérként, fogyatékkal élőként – hanem a “külsősöket” is.

A karácsonyi műsor után persze az ajándékozás sem maradhatott el: a vendégek nemcsak saját készítésű meglepetésekkel, hanem megannyi megható élménnyel gazdagodtak. A ház lakói rögtönzött köszöntőket mondtak a gondozóknak és személyesen a megyés főpásztornak, akitől, mint elmondták, egész évben melegséget és szeretetet kapnak. Hiszen azt a törődést, amit a dolgozóktól és támogatóiktól kapnak az év 365 napján, ők versekkel, énekekkel, s egy-egy mosollyal, simogatással tudják viszonozni.

A bensőséges, szeretetteljes hangulatban tartott előkarácsonyi ünnepség végén, hála a jó szándékú adományozónak, az idén is egy-egy ajándékcsomagot bonthattak ki izgatottan a Szent Kristóf Ház gondozottai. A püspöki látogatás végére finom mézeskalácsillat lengte be az intézményt, elárasztva az épület minden zegzugát, hogy kedve támadjon mindenkinek a közelgő karácsonyra hangolódni.

Berta Kata
Fényképeket készítette Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk