Templomöleléssel és hagyományőrző programokkal emlékeztek meg a felsővárosi iskolások Szent Sebestyé - beszámoló

2019. 01. 18. | | 2019. 01. 22.

 

 

 

Templomöleléssel és hagyományőrző programokkal emlékeztek meg a felsővárosi iskolások Szent Sebestyén ünnepéről

2018.01.18. – Szent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveztek január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskolában. Ezelőtt 280 évvel, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjtöt és körmenetet tartó – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Ennek értelmében épülhetett meg a Szent Sebestyén-templom, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik minden évben a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

A felsővárosi ünnepkörhöz kapcsolódva mintegy 351 diák és tanár reggel egy orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdte a Szent Sebestyén-napi programokat. A rendhagyó tanórák keretében a gyerekek versenyeken és előadásokon vehettek részt: lehetőségük volt fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathattak előadásokat a méhészetről és a téli betegségek gyógyításáról is. Volt sportvetélkedő célba dobással, és a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki-mit-tud?-dal is készült. Az osztályok még az iskolában felállított dísztartóban helyezték el saját fogadalmaikat.

A felsővárosi Szent Sebestyén-napi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódtak, ahol a hagyományos fogadalmi szentmise előtt az iskola diákjai jeleneteket adtak elő Szent Sebestyén életéről és a város fogadalmának történetéről.

Berta Kata
A fényképeket készítette Schneider Éva és Szalainé Nyeste Judit

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk